back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ένας νεκρός, 11 τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Διαβάστε επίσης

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ο  65χρονος εργάτης τον οποίο καταπλάκωσε ο τρούλλος στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα  με πληροφορίες οι τραυματίες  από τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί σήμερα έχουν φθάσει τους 11, ενώ οι υλικές ζημιές είναι εκτεταμένες στην περιοχή.

Ο άτυχος εργάτης παραλήφθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Ακόμη ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

[su_image_carousel source=”media: 471556,471557,471558″ slides_style=”photo” crop=”none” align=”center” captions=”yes” autoplay=”3″]

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία. Μέχρι στιγμής στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Για προβλήματα σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο Μανώλης Κοκοσάλης, Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων. Όπως είπε η επικοινωνία έχει σιγά σιγά αποκατασταθεί ενώ για τους έντονους μετασεισμούς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έως το βράδυ θα έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρα χωριά, υπάρχουν πολλά πετρόχτιστα σπίτια στην περιοχή.

Στο Αρκαλοχώρι που επλήγη από τον ισχυρό σεισμό βρίσκονται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που συμμετέχουν στη σύσκεψη του συντονιστικού για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού, Φοίβος Θεοδώρου.

Με εντολή του Χρήστου Στυλιαλίδη, έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη και τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα και μεταβαίνει στην περιοχή με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου για τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Εν τω μεταξύ, με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Κρήτης.

Επίσης, μεταβαίνουν με A/ΦH C130 και ATR, 30 πυροσβέστες από την 1η και 2η Ε.Μ.Α.Κ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους και ΣμηΕΑ drone (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών)

Στην ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση, πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, οι υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου

Κλειστές, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν σήμερα οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, μετά και το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «λόγω των έκτακτων συνθηκών και για προληπτικούς λόγους οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, εκτός από εκείνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με θέματα πολιτικής προστασίας».

Κλειστά Τρίτη και Τετάρτη τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου

Κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Έφη Κουτεντάκη.

Κλειστές και οι δομές του ΟΑΕΔ

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δομών του στον νομό (των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης-ΚΠΑ2, των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας-ΕΠΑΣ, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΙΕΚ, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης) για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες Αρχές, που θα επιθεωρήσουν την κατάσταση των κτιριακών υποδομών αλλά και την εξέλιξη του ίδιου του φαινομένου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΕΔ εκφράζει τη βαθιά λύπη του για το τραγικό συμβάν της απώλειας ζωής και του τραυματισμού ανθρώπων, καθώς και την έμπρακτη συμπαράστασή του στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες προς τους συναλλασσόμενους με τον ΟΑΕΔ σχετικά με την αποκατάσταση της διαδικασίας εξυπηρέτησής τους.

Ισίδωρος Ρούσσος, Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα