back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Η Σύνοδος Κορυφής MED9 στην Αθήνα – Συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι

Διαβάστε επίσης

Με την συμμετοχή εννέα χωρών, καθώς η μέχρι σήμερα ομάδα των εφτά διευρύνεται με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας και παρουσία και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, διεξάγεται σήμερα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Αθήνα αναμένονται  ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα και της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας , Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, καθώς ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα θα παραμείνει στην χώρα του λόγω της διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησαν από χθες, καθώς ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο σπίτι του, ενώ σήμερα θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον ομόλογό του της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, με επίκεντρο τις  αλλαγές που επιδιώκουν και οι δύο χώρες στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο θα επανέλθει το 2023

Η Σύνοδος αναμένεται να εστιάσει στα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, ενώ θα συζητηθούν και οι προκλήσεις στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και το μεταναστευτικό με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν που καθιστούν αναγκαία την στήριξη από την ΕΕ των γειτονικών στο Αφγανιστάν χωρών.

Στη Σύνοδο αναμένεται να υιοθετηθεί Διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο, αλλά και η πολιτική διακήρυξη που θα αποτυπώνει τις κοινές θέσεις των ηγετών απέναντι σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ.

Η Σύνοδος διεξάγεται πάντως στον απόηχο του τριμερούς συμφωνίας ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας γεγονός που αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις συζητήσεις.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 15:30 με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, με.συμμετοχή και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ στις 5 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EUMED 9.

Οι δηλώσεις των ηγετών έχουν προγραμματιστεί για τις 19:40, ενώ στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο EUMED 9 θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Πριν την έναρξη της Συνόδου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στις 12 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ομόλογό του της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς , ενώ στις 14:15 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα