back to top
16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Εμφύλιος πόλεμος και ανθρωπιστική κρίση – Σύνοδος G7 και ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη πράξη ενός νέου εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν ξεκίνησε χθες, τη στιγμή που συνεχίζεται η εκκένωση διπλωματικών αποστολών και πολιτών τόσο τρίτων χωρών, όσο και του Αφγανιστάν από την Καμπούλ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διπλωματική και πολιτική δραστηριότητα με σύγκληση της συνόδου κορυφής της G7, αλλά και του ΟΗΕ.

Ο Γιονούς Μοχαμαντί διευθυντής του γραφείου του Ελληνικού Φόρουμ προσφύγων μίλησε στον σταθμό της πόλης και στον Γιάννη Λαυράνο για την προσωπική του εμπειρία, όταν επισκέφθηκε για τελευταία φορά την Καμπούλ τον Φεβρουάριο. «Όπως τόνισε ο ίδιος ήταν γνωστό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα φύγουν και υπήρχε στον κόσμο έντονη απογοήτευση και φόβος». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η εικόνα που δείχνουν προς την διεθνή κοινότητα δεν είναι ειλικρινής».

Εμφύλιος πόλεμος

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, μετέδωσε χθες Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι δυνάμεις του κ. Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Αφγανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, διαβόητος αφγανός πολέμαρχος, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην Παντσίρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και χθες Τρίτη αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο αρχηγός του κράτους, ο Άσραφ Γάνι, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν εικόνες του πρώην αντιπροέδρου μαζί με τον Άχμαντ Μασούντ –τον γιο του πασίγνωστου πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ, που είχε δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001, καθώς θεωρείτο σημαντική πηγή πληροφοριών για τη CIA– στην κοιλάδα του Παντσίρ, με φόντο τον ορεινό όγκο Χίντου Κους.

Ο Άχμαντ Μασούντ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στη γαλλική επιθεώρηση La Règle, ξεκαθάρισε πως εννοεί να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, να κάνει «δικό του» τον αγώνα του πατέρα του, που είχε πολεμήσει τόσο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων, όσο και εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος.

Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990· δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

Οι Ταλιμπάν έχουν στην κατοχή τους “σημαντική ποσότητα” αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού

“Σημαντική ποσότητα” αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν, παραδέχτηκε σήμερα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

“Μια καλή ποσότητα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς δεν έχουμε την εντύπωση ότι θα μας την επιστρέψουν ευχαρίστως”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, απαντώντας σε μια ερώτηση για τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν δημοσίευσαν πριν από δύο ημέρες ένα βίντεο στο οποίο παρελαύνουν γύρω από αμερικανικά ελικόπτερα “Black Hawk” του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στον νότο της χώρας.

“Αυτά τα ‘Black Hawks’ δεν δόθηκαν στους Ταλιμπάν. Δόθηκαν στις αφγανικές δυνάμεις” και αυτό κατόπιν αιτήματος του προέδρου Ασράφ Γάνι που τράπηκε σε φυγή, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε “κάνει την επιλογή” να απαντήσει σε αυτό το αίτημα, έχοντας επίγνωση του κινδύνου ότι αυτά τα ελικόπτερα μπορεί να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Έκτακτη ψηφιακή σύνοδος κορυφής της G7

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τρίτη να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της G7 για το Αφγανιστάν, ενημέρωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους ο Λευκός Οίκος και η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να διεξαχθεί ψηφιακή σύνοδος των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της G7 την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική», καθώς το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ταλιμπάν, ανέφερε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) κάλεσε προχθές Δευτέρα να οργανωθεί η σύνοδος αυτή, καθώς για την ώρα η διεθνής κοινότητα αντιδρά στις εξελίξεις κατά τρόπο αποδιοργανωμένο.

Στη διάρκεια της συνδιάλεξης ο βρετανός πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισαν τη συνεργασία» των δύο χωρών στις επιχειρήσεις εκκένωσης, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Αναφέρθηκαν ακόμη στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων» ως προς το Αφγανιστάν, συμπλήρωσε ο Λευκός Οίκος.

Επρόκειτο για την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε με αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης μετά την πτώση της Καμπούλ, έπειτα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε μείζονα ρόλο.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν το αργότερο την 31η Αυγούστου και η διαχείριση της επιχείρησης αυτής από την Ουάσινγκτον επικρίθηκαν έντονα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι θα δημιουργήσει πρόγραμμα για την υποδοχή έως και 20.000 αφγανών προσφύγων «μακροπρόθεσμα».

«Έχουμε χρέος προς όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί μας για να κάνουν το Αφγανιστάν καλύτερο μέρος τα τελευταία 20 χρόνια», και «πολλοί εξ αυτών, ιδιαίτερα οι γυναίκες, χρειάζονται τώρα επειγόντως τη βοήθειά μας», συνόψισε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησής του.

Έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε απόψε ότι θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση στις 24 Αυγούστου για να εξετάσει “τις σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα”, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Η συνεδρίαση, στη Γενεύη, θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, ένα αίτημα που υποστηρίζεται επί του παρόντος από 89 χώρες. Για τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης απαιτείται το αίτημα να έχει την υποστήριξη του ενός τρίτου των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου.

Στις χώρες που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή της έκτακτης συνεδρίασης περιλαμβάνονται έως τώρα τα μέλη, η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά όχι η Κίνα ή η Ρωσία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο, δεν είναι μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν το αίτημα, σύμφωνα με έναν προσωρινό κατάλογο του ΟΗΕ.

Λίγο νωρίτερα, “τα Ηνωμένα Έθνη θα χρειαστεί να δουν πράξεις από τους Ταλιμπάν επί τόπου στο Αφγανιστάν”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε μια πρώτη αντίδραση στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην Καμπούλ νωρίτερα σήμερα.

“Θα χρειαστεί να δούμε τί πράγματι συμβαίνει και νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πράξεις επί τόπου όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Παραβιάζονται οι αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος εγκλήματα και εκτελέσεις για αντεκδίκηση που μπορεί να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

“Παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πρόσφατες αναφορές που κάνουν λόγο για κλιμάκωση της βίας στη χώρα”, δηλώνει σε ανακοίνωση ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν, επικαλούμενος εγκλήματα “που θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών από την Καμπούλ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας τους από την αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ και το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν Τζον Μπας κατευθύνεται επίσης στην Καμπούλ για να βοηθήσει στην αποχώρηση, είπε ο Πράις κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

“Αν η κατάσταση είναι ασφαλής και αν είναι υπεύθυνο για εμάς να μείνουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε”, τόνισε ο Πράις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα