back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

3ο Φεστιβάλ «Messolonghi By Locals»: Αναδεικνύοντας το Μεσολόγγι

Διαβάστε επίσης

Ένα τετραήμερο πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων θα απολαύσουν οι συμμετέχοντες και οι επισκέπτες του 3ου Φεστιβάλ «Messolonghi By Locals: Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα», που πραγματοποιείται στην Ιερή πόλη από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου 2021.

Το Φεστιβάλ «Messolonghi By Locals: Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα», αποτελεί μια από τις δράσεις του οργανισμού «Messolonghi by Locals» στόχος του οποίου, όπως εξηγεί στον Αθήνα 9.84, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του οργανισμού Αντώνης Λαμπρόπουλος, είναι η χαρτογράφηση και η ανάδειξη της τοπικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου σε όλους τους τομείς, στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη γαστρονομία, το περιβάλλον, τα επαγγέλματα.

«Messolonghi by Locals»

Όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν μια ομάδα νέων ανθρώπων αποφάσισαν να παραμείνουν στην επαρχιακή πόλη του Μεσολογγίου και να δράσουν σε αυτήν, για αυτήν και τους κατοίκους της. Έτσι ίδρυσαν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Messolonghi by Locals» στο πλαίσιο του προγράμματος «START: Create Cultural Change».

«Πολλές δράσεις από αυτές που θα πραγματοποιηθούν στο φεστιβάλ είναι δραστηριότητες που το «Messolonghi by Locals» τις διοργανώνει καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου», σημειώνει ο κ. Λαμπρόπουλος, «όπως τα εργαστήρια μας, οι βόλτες με τη «γαϊτα», ένας τοπικός τύπος βάρκας, στη λιμνοθάλασσα και η οικοπεριήγηση, οι επισκέψεις στα «ιβάρια» (τα φυσικά ιχθυοτροφεία που λειτουργούν σαν συνεταιρισμοί ψαράδων) και οι διαδρομές γευσιγνωσίας σε τοπικά καταστήματα με τοπικά προϊόντα και η γνωριμία με τοπικούς τρόπους επεξεργασίας των προϊόντων όπως είναι το πάστωμα ή η διαδικασία εξαγωγής του αυγοτάραχου από τον θηλυκό κέφαλο. Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν συγκεντρωθεί και πλαισιωθεί με ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις στο φεστιβάλ έτσι ώστε να δείξουμε στον κόσμο του Μεσολογγίου τι δυνατότητες έχει και στους επισκέπτες να τι έχει να τους προσφέρει η πόλη μας και η περιοχή μας».

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ «Messolonghi By Locals: Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα», περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην πόλη και σε αρχαιολογικούς χώρους, διαδρομές, πεζοπορίες, ποδηλασία, κανό/καγιάκ και δραστηριότητες στη φύση, εκθέσεις, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, προβολές και τοπική γαστρονομία. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν σε μνημεία αρχαίων πόλεων, στα σαγηνευτικά τοπία και ηλιοβασιλέματα της λιμνοθάλασσας, θα γευτούν τοπικά προϊόντα και θα νιώσουν τη ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της πόλης. Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ οι ίδιοι οι ντόπιοι γίνονται «ξεναγοί» του τόπου και ταξιδεύουν τους συμμετέχοντες σε ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του Μεσολογγίου. Καλλιτέχνες, εικαστικοί, επαγγελματίες, αθλητές, μαθητές, επιχειρήσεις και εθελοντές συμπράττουν στην υλοποίηση του φεστιβάλ.

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Άλατος

«Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μία έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών από την Αθήνα, οι οποίοι θα επισκεφθούν το Μεσολόγγι μια εβδομάδα νωρίτερα για να εμπνευστούν από την πόλη μας, όπως κάποτε ο Κωστής Παλαμάς, και να δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, τα οποία θα εκτεθούν στον αύλειο χώρο του Μουσείου του Άλατος, από 27 έως 29 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό» αναφέρει ο κ. Λαμπρόπουλος.

Σημαντική πηγή χρηματοδότησης των δράσεων του Messolonghi By Locals είναι οι δωρεές. Όποιος επιθυμεί να στηρίξει την προσπάθεια μπορεί να το κάνει εδώ 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα