13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σε πύρινο κλοιό η Αττική – Εντολή εκκένωσης για Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οικισμούς στον Αγ. Στέφανο

Διαβάστε επίσης

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στη βόρεια Αττική. Τιτάνιο αγώνα δίνουν οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης. Η φωτιά πέρασε από την απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών με διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής έδωσε εντολή εκκένωσης των οικισμών Αγ. Στέφανος, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι.

Η διαταγή εκκένωσης των οικισμών Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγ. Στέφανο δόθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23:00, μετά από εισήγηση του Διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής Κ. θεοφιλόπουλου.

«Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός ο οποίος έδωσε και την εντολή εκκένωσης .

Πριν μια ώρα ανάλογο σήμα από την ΠΥ και εντολή από την ΠΕΑΑ, δόθηκε για το Κρυονέρι και νωρίτερα το απόγευμα για τους οικισμούς Δροσοπηγή, Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία, προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια αποφασίζει κατόπιν εισήγησης της ΠΥ. Στη συνέχεια της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών επιλαμβάνονται οι Δήμοι, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία καθώς και οι εθελοντές.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς ο κ. Αυγερινός επισημαίνει ότι ο δασικός χαρακτήρας του πεδίου δεν επιτρέπει την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων και έκλεισε με την ευχή να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα .

 

https://twitter.com/112Greece/status/1423391207502356487

https://twitter.com/112Greece/status/1423391071019618305

 

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του 112.

Το πρώτο μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Νωρίτερα, εξαιτίας της έντασης των ανέμων και του μεγάλου ύψους η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό και άρχισε να κινείται προς το Καπανδρίτι και τον Άγιο Στέφανο. Η πυρκαγιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση δάσους ενώ όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της πολύ μεγάλης φλόγας δημιουργούνται τοπικά ριπές αέρα που επιταχύνουν την επέκταση της πυρκαγιάς.

Εκκενώνεται πλήρως η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα

Το σύνολο των διαμενόντων στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας αναμένεται να μεταφερθεί στη δομή της Ριτσώνας, καθώς και σε άλλες δομές της επικράτειας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη έχει μετακινηθεί η πλειοψηφία των διαμενόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτή την ώρα ολοκληρώνεται η εκκένωση της παλαιάς δομής της Μαλακάσας και θα ακολουθήσει η εκκένωση και της νέας. Στη μεταφορά συμμετέχουν περίπου 20 λεωφορεία και προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Έκτακτη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Κλιάρης, o αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης, o περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, o γενικός διευθυντής Διαχείρισης και Συντήρησης Παγίων ΑΔΜΗΕ, Iωάννης Μανιάτης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, καθώς τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να κάνουν ρίψεις με το που έπεσε το σκοτάδι, και έχουν κάνει ζώνη στην εθνική οδό δίνοντας μάχη να μην φουντώσουν οι πυρκαγιές που περνούν προς τον Άγιο Στέφανο, καθώς και να ανακόψουν την πορεία τους προς την ιπποκράτειο Πολιτεία.

Στη ΜΕΘ του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες

Πυροσβέστης, ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ). Δύο εγκαυματίες από την περιοχή του Κρυονερίου διακομίστηκαν στο ΚΑΤ και κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωση και η μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο Νοσοκομείο έχουν διακομιστεί συνολικά 5 εγκαυματίες και όλοι φέρουν ελαφρά εγκαύματα.

«Ακόμα πιο δύσκολη μέρα» η σημερινή, όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας για 99 νέες φωτιές και 145 συνολικά σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Καταργούνται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα- Αθήνα – Με λεωφορεία έως την Οινόη τα δρομολόγια 52 και 884, αύριο

Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-Οινόη, τα δρομολόγια 52 και 884, αύριο 6 Αυγούστου, θα εκτελεστούν με λεωφορεία από Αθήνα έως Οινόη και από την Οινόη με τραίνο, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επίσης, καταργούνται μέχρι νεωτέρας τα δρομολόγια στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα- Αθήνα, σύμφωνα με ίδια ανακοίνωση.

Νewsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα