back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Έξυπνο» περίπτερο – «Μουσείο» στην Πάτμο

Διαβάστε επίσης

Ένα «έξυπνο» περίπτερο, που συνδυάζει την σύγχρονη τεχνολογία, την πράσινη ενέργεια και «αφηγείται» την ιστορία του νησιού, δημιούργησε ο δήμος Πάτμου. Το περίπτερο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της γραφικής Σκάλας Πάτμου. Η δημιουργία του έγινε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Μικρό υπαίθριο μουσείο

Οι εξωτερικές πλευρές του περιπτέρου περιγράφουν στα ελληνικά και τα αγγλικά τη συμβολή της Πάτμου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Παράλληλα το εσωτερικό του περιπτέρου έχει μετατραπεί σε εκθετήριο που περιλαμβάνει ένα ομοίωμα με την παραδοσιακή στολή του νησιού την οποία οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν από τα παράθυρα του.

«Το περίπτερο ηλικίας 80 ετών αναπαλαιώθηκε και με εργονομικό σχεδιασμό, έχει τη δυνατότητα να «αφηγείται από μόνο του» την ιστορία του νησιού και τη συμβολή της Πάτμου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821» λέει στον Αθήνα 9.84 ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Κουτούζος, που επιμελήθηκε τη διαμόρφωση του πολιτιστικού περιπτέρου. «Η ιδέα να εξιστορεί την ιστορία του νησιού την περίοδο του ’21 αλλά και να εκθέτει την παραδοσιακή φορεσιά της Πάτμου προέκυψε λόγω των φετινών εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία. Του χρόνου θα αξιοποιηθεί διαφορετικά, δίνοντας πληροφορίες στους επισκέπτες για το νησί μας, κλπ. Υπάρχουν πολλές ιδέες στο τραπέζι».

Το περίπτερο πριν την μεταμόρφωσή του
Η παλαιότερη εκδοχή του

Ενεργειακά αυτόνομο

Το «έξυπνο» πολιτιστικό περίπτερο διαθέτει ηλιακό πάνελ. Είναι ενεργειακά αυτόνομο και ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του, έχει αποτελέσει πόλο έλξης για τουρίστες και ντόπιους.

«Ο κόσμος της Πάτμου αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα από την αρχή καθώς αξιοποιούσε ένα τόσο παλιό περίπτερο, το οποίο αποτελεί κομμάτι της τοπικής κουλτούρας, σημειώνει ο κ. Κουτούζος. «Επίσης και οι επισκέπτες του νησιού είναι ενθουσιασμένοι καθώς μπορούν να «πάρουν μία γεύση» από την πλούσια παράδοση της Πάτμου με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό σε έναν ανοιχτό χώρο».

Να θυμίσουμε οτι η Πάτμος είναι η γενέτειρα του Εμμανουήλ Ξάνθου, του συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρείας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα