back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Ν. Δένδιας ενημερώνει τα κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Διαβάστε επίσης

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στη «σκιά» των παράνομων εξαγγελιών της Άγκυρας για τα Βαρώσια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ενημερώνει σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των συναντήσεων του υπουργού Εξωτερικών θα ξεκινήσει με την ενημέρωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου (11:00-11:30) και θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος (12:00-12:30), της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας (12:30-13:00), του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης (13:00-13:30) και της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας (13:30-14:00). Η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Αυγούστου (11.00-11:30).

Το μερικό άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου έχει προκαλέσει αντιδράσεις και διεθνή καταδίκη με τελευταία τη δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ για την οποία η Αθήνα χθες εξέφρασε ικανοποίηση.

Σε ανακοίνωσή του άλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε το απόσπασμα της τελευταίας παραγράφου της δήλωσης, στην οποία «αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επόμενη συνάντησή τους, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Επίσης, επισημαίνει πως η δήλωση του κ. Μπορέλ εκδόθηκε στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27, για την υιοθέτησή της, μάλιστα, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω συνεχών επαφών με τα λοιπά κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές ο κ Δένδιας ανέλαβε μεσολαβητική προσπάθεια για να γεφυρώσει τις διαφορετικές αντιλήψεις εντός των κρατών – μελών της Ε.Ε όσον αφορά την διατύπωση που αφορά το ενδεχόμενο ανάληψης ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ. Τελικά, η προσπάθεια αυτή εκ μέρους του Έλληνα υπουργού επέτρεψε την γρήγορη υιοθέτηση του τελικού κειμένου της δήλωσης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα