back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ο Τσίπρας δεσμεύεται για κατάργηση ειδικής βάσης εισαγωγής και διπλασιασμό χρηματοδότησης ΑΕΙ

Διαβάστε επίσης

Για την κατάργηση της ειδικής βάσης εισαγωγής τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την Παιδεία και  τη δυνατότητα σε όσους έδωσαν πανελλαδικές το 21 και δεν πέρασαν λόγω της ΕΒΕ να ξανακάνουν μηχανογραφικό του χρόνου δεσμεύθηκε ο Αλέξης Τσίπρας  από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την  αναβάθμισης του σχολείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω  έστω για εφέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής και να ανοίξει διάλογος για το τι θα ισχύσει του χρόνου.

«Αυτή που έχουμε σήμερα είναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων δεν έχουν δει τα Πανεπιστήμια μας από το 1837 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών! Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά επιλέξατε να φέρετε αυτή τη φοβερή μεταρρύθμιση.  Είχατε φροντίσει πιο πριν να φέρετε τροπολογίες που εξισώνουν στην πράξη πτυχία κολεγίων με αυτά των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η σκοπιμότητά σας δεν είναι η μεταρρύθμιση», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε  τον πρωθυπουργό και του καταλόγισε ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στους άλλους τομείς της πολιτικής του, αυτό που επιδιώκει είναι την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Στρέφοντας προσωπικά τα πυρά του στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας, τους κατηγόρησε ότι «έχουν άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και της διαδικασίας των εξετάσεων».

Ξεκινώντας την ομιλία του ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 45 λεπτά αλλά δεν μίλησε για την ουσία, ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα δραματικό δίλημμα: αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να πάνε σε ένα αμφιβόλου αξίας κολλέγιο». Σημείωσε ότι λόγω της κρισιμότητας του θέματος στη σημερινή του ομιλία περιορίζεται στην Παιδεία και προσέθεσε «θα βρούμε χρόνο να μιλήσουμε για την πανδημία που βρισκόμαστε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο αλλά και για τα θέματα ισονομίας που δεν τηρείτε».

Συνεχίζοντας ανέφερε «Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας ότι έχουν άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και των εξετάσεων. «Πήγατε στο κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό δόλο και δολοπλοκία γιατί όπως ανέφερε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» και ρώτησε: «θα διορθώσετε αυτή την αδικία;».

Δευτερολογία

«Οι ρυθμίσεις που εισάγετε σήμερα είναι όσα ακριβώς ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα από το 2015, παρότι βγήκαμε από τα μνημόνια φέρνετε όλες τις μνημονιακές επιλογές στην παιδεία» απάντησε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το νέο σχολείο.

«Είστε απόλυτα ιδεοληπτικός και εμμονικός, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες να αποκαταστήσουμε την αδικία με τις βάσεις εισαγωγής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας ελιτισμό να πιστεύεις στη σύγχρονη εποχή ότι το να κόβεις τη δυνατότητα των παιδιών να σπουδάζουν θα δημιουργήσεις καλύτερη παροχή σπουδών.

Νewsroom Aθήνα 9.84, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα