back to top
19.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Αλιγάτορας 19 εκ. ετών ζωντανεύει στο Σίγρι Λέσβου

Διαβάστε επίσης

Άλλο ένα ζώο, που έζησε στη Λέσβο πριν 19 εκατομμύρια χρόνια έρχεται να προστεθεί στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρόκειται για τον Αλιγάτορα της Λιώτα, ο οποίος, πλέον, θα συντροφεύει το Δεινοθήριο της Λέσβου.

Ο Αλιγάτορας της Λιώτα

Τα δύο εκθέματα αποτελούν ακριβή προπλάσματα σε φυσικές διαστάσεις, διαθέτουν ηχητικά εφέ και κίνηση και κατασκευάστηκαν με βάση στοιχεία από τα οστά και την οδοντοστοιχία του ζώων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στην περιοχή του Γαβαθά.

«Ο στόχος μας είναι να γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό τα οικοσυστήματα του παρελθόντος , τα ζώα που έζησαν στη Λέσβο και στο Αιγαίο πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Έτσι μελετώντας τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως τα οποία είναι κάποια κόκαλα και δόντια των ζώων, κατασκευάζουμε πιστές αναπαραστάσεις τους. Τα εκθέματα είναι αληθοφανή και όχι σαν κάποια παιχνίδια», λέει στον Αθήνα 9.84, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος.

Το Δεινοθήριο της Λέσβου

«Απώτερος στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή. Έχοντας μια πολύ καλή αναπαράσταση του οικοσυστήματος, που υπήρχε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια και μέσα από τη συζήτηση γύρω από τα είδη της πανίδας και της χλωρίδας του παρελθόντος, τις μεταβολές που παρατηρήθηκαν και τη σύγκριση με τη σύγχρονη πανίδα και χλωρίδα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες για το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής» επισημαίνει ο κ. Ζούρος .

«Στο μέλλον ελπίζουμε να καταφέρουμε, καθώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο, να αναπαραστήσουμε και άλλα ζώα και να ολοκληρώσουμε την εικόνα του υποτροπικού δάσους της Λέσβου, με τους μικρούς ιπποπόταμους, τα σαρκοφάγα ζώα, τους κάστορες, τα τρωκτικά αλλά και τα υδρόβια και αμφίβια που ζούσαν στη μεγάλη λίμνη, που υπήρχε τότε στην περιοχή».

Εκπαιδευτικές δράσεις

Κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται ειδικές δράσεις για παιδιά στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι, κατά την διάρκεια των οποίων, οι μικροί επισκέπτες γνωρίζουν τις μεθόδους και τους σκοπούς της παλαιοντολογικής ανασκαφής, τα απολιθωμένα φυτά που έζησαν στο παρελθόν στο Απολιθωμένο Δάσος και παρατηρούν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου και βέβαια γνωρίζουν τον Αλιγάτορα της Λιώτα και το Δεινοθήριο της Λέσβου.

Ο Αλιγάτορας της Λιώτα

Ο Αλιγόταρας της Λιώτας ανήκει στο γένος Diplocynodon. Είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι 2 μετρά, και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια.

Ζούσε στη λίμνη του Γαβαθά και τρέφονταν από μικρά υδρόβια ζώα, ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια.

Τα κωνικά μυτερά δόντια τους είναι εξειδικευμένα για να συλλαμβάνουν και να θανατώνουν τη λεία τους. Αποτελούσαν τους δεινότερους κυνηγούς στην υποτροπική λίμνη.

Τα δόντια, οστά και οστέινα λέπια βρέθηκαν την περίοδο 2007-2008 στα πλαίσια συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και προσδιορίστηκαν από την Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Το Δεινοθήριο της Λέσβου στην Αθήνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα