31.9 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Ν. Δένδιας: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

✚ ΑΘΗΝΑ

Πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει να συμβάλλει, με κάθε μέσο και τρόπο, στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα....

Η πράσινη ανάπλαση της «κάτω» πλατείας Συντάγματος

Η πλατεία Συντάγματος είναι ο αστικός γεωμετρικός τόπος στα όρια της αρχαίας πόλης και στο επίκεντρο της σύγχρονης Αθήνας. Διαμέσου της Ερμού μας οδηγεί...

Το αλλιώτικο καλοκαίρι των παιδιών στην Αθήνα – Όλα τα προγράμματα του Δήμου Αθηναίων

Καλοκαίρι, παιδί και πόλη. Ένας δύσκολος συνδυασμός; Στο Δήμο Αθηναίων, όχι και τόσο! Δημιουργικά, συμμετοχικά, επιμορφωτικά, καλλιτεχνικά και πολύ απολαυστικά είναι τα προγράμματα που...

Με ένα περίπτερο εμπνευσμένο από τη συνάντηση του Οιδίποδα με τη Σφίγγα, η Π.Ε Βοιωτίας προβάλλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών στον πεζόδρομο της...

Η Π.Ε Βοιωτίας προβάλλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών στο κέντρο της Αθήνας! Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, σε συνεργασία με την Εφορεία...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του INNOVATHENS για τον Ιούλιο

Το INNOVATHENS, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει για τον μήνα Ιούλιο ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εργαστηρίων, προσαρμοσμένο στις τάσεις...

«Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο» στην επίλυση του Κυπριακού τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της, άρα η ΕΕ θα είχε κάθε λόγο και θα έπρεπε να διεκδικήσει την απόλυτη συμμετοχή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», υπογράμμισε μιλώντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Ερμής» που εκδίδει ο σύλλογος αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών.

«Η ΕΕ ωστόσο, ακολουθώντας διστακτικότητα, δεν κατάφερε ούτε καν να είναι κομμάτι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, «μετά την τελευταία εμπειρία που είχα στη Γενεύη, η επίλυση του Κυπριακού (δείχνει να) είναι ίσως ακόμα πιο μακριά, διότι πλέον η Τουρκία εμφανίζεται να μην αποδέχεται το πλαίσιο επίλυσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κατά συνέπεια του διεθνούς δικαίου, δηλαδή τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «η ΕΕ από μόνη της δεν έχει ενσωματώσει στην πολιτική της τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει» και προσθέτει: «Επίσης, δεν έχει λυθεί η αντίφαση ότι μία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ. Αυτή η αντίφαση συγκρατεί μερικά κράτη να ενεργοποιήσουν το πλαίσιο που σε άλλες περιπτώσεις είναι άμεσο».

«Χρειάζεται προσεκτική προσπάθεια αλλά και μια εκστρατεία πειθούς απέναντι στη Γερμανία», ανέφερε. «Η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης οφείλει να αποδεχτεί τον ρόλο ηγέτιδας χώρας και σε καταστάσεις όπως η επιβολή κυρώσεων σε χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία έχουμε μια νέα ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια συνεννόησης με τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, σημείωσε ότι «υπάρχουν φωνές στη Γερμανία με θεσμικό ρόλο που καταλαβαίνουν απολύτως το πρόβλημα που μας δημιουργεί η εξαγωγή υποβρυχίων αναπτυγμένης τεχνολογίας από τη Γερμανία στην Τουρκία”».

«Η αντίφαση δε είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν λάβετε υπ’ όψιν σας ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε το έλλειμμά μας στο όριο του 3% και άρα δεν μπορούμε να δανειστούμε για αγορά όπλων, ώστε να αντιμετωπίσουμε όσα οι Γερμανοί ή άλλοι εξάγουν στους Τούρκους», εξήγησε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Νομίζω πάντως ότι μια αρχική εξήγηση της αντίφασης είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η οποία περιπλέκει την κατάσταση. Μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπου ανήκουμε θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πείσουμε τις άλλες χώρες ότι η εξαγωγή οπλισμού στην Τουρκία, που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να γίνεται».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα θα ευχόταν η Τουρκία «να διατηρήσει την επιλογή σύγκλισης και συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Δυστυχώς όμως, τον τελευταίο καιρό η Τουρκία περισσότερο αποκλίνει παρά συγκλίνει προς το ευρωπαϊκό παράδειγμα».

Ερωτηθείς για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως υπάρχει διεθνές πλαίσιο που επιβάλλει σε κάθε χώρα που κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό να ενημερώνει τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι βέβαιο πως λαμβάνονται όλες οι δυνατές προφυλάξεις.

«Το εργοστάσιο του Ακουγιού βρίσκεται πάνω σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή» αναφέρει. «Κατά συνέπεια, πρέπει να είναι σαφές ότι θα ενσωματώνει την καλύτερη υπάρχουσα τεχνολογία, έτσι ώστε αν συμβεί οτιδήποτε να μην καταστραφεί όχι μόνο η στενή περιοχή αλλά και η ευρύτερη».

«Κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου υπουργού, τόνισα τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς και ο κ. Τσαβούσογλου δεσμεύθηκε να ζητήσει από τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία να μας παράσχει σχετικές πληροφορίες. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας, από τη μυστικοπάθεια στην ανοιχτή συνεννόηση. Εύχομαι να ισχύσει αυτή η αντίληψη και σε άλλα θέματα».

Αναφερόμενος στην ελληνική επιδίωξη για την κατάκτηση μιας μη μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι αυτό «θα σήμαινε ανάδειξη της δυνατότητάς μας να παρεμβαίνουμε θετικά σε παγκόσμια προβλήματα».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ως θεμελιώδη αρχή την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Την ύπαρξη δηλαδή ενός συστήματος που θα εφαρμόζει τους κανόνες δικαίου και όχι τον κανόνα της “ζούγκλας” στις σχέσεις μεταξύ κρατών και εθνών. Αυτή η γεωπολιτική αντίληψη θα έχει την ευκαιρία να προβληθεί μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο τόσο για την περιοχή μας όσο και για τον κόσμο».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «θα μπορούσε να κάνει πάρα πολλά παραπάνω».

«Οι κινήσεις των ανθρώπων δεν σταματάνε και αν οδηγηθούμε στην αντίληψη ότι μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη ένα “φρούριο” κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος», τόνισε. «Πρέπει να κατευθυνθούμε από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση στην ελεγχόμενη μετανάστευση. Θέλουμε νέους ανθρώπους στην ΕΕ».

«Η Ευρώπη έχει υστερήσει στο να έχει κανόνες που θα της επιτρέψουν να μεταφέρει νέα μυαλά στον γεωγραφικό της χώρο και να αποτρέψει τη δημιουργία μη ελεγχόμενων ρευμάτων», επισήμανε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως αυτό απαιτεί ένα μηχανισμό που εμπεριέχει την υποχρέωση επενδύσεως στις χώρες προέλευσης, εκπαίδευσης των ανθρώπων στις χώρες αυτές, ώστε να εμποδίζεται αυτή η ανεξέλεγκτη ροή και καλύτερο μηχανισμό επιστροφών.

«Η ΕΕ, όμως, λειτουργεί φοβικά και όχι αποτελεσματικά. Βέβαια, το ίδιο το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό. Δεν υπάρχει μαγική λύση».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη πως η ΕΕ οφείλει να έχει ένα ρόλο ειρηνοποιού σε τρίτες χώρες, καθώς «βρίσκεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη περιοχή, μεταξύ Ευρασίας και Αφρικής» και «είναι ο πιο δημοκρατικός χώρος, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει απόλυτο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα της περιοχής».

«Μέχρι τώρα, η ΕΕ έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν καταστάσεις -failed states- είτε στη Λιβύη είτε στη Συρία, να εξελίσσονται καταστάσεις στη Μέση Ανατολή χωρίς καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, όπως και αστάθειες σε περιοχές με τεράστιο ενδιαφέρον για την ίδια, όπως ο Καύκασος», σημείωσε.

«Όταν η παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη θητεία της, η πρόεδρός της δήλωσε ότι αυτή θα είναι μια γεωπολιτική επιτροπή. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη».

Τέλος, αναφερόμενος στη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, ο κ. Δένδιας τονίζει πως σήμερα πρόκειται για «μια τελείως διαφορετική χώρα». «Στην Ελλάδα έγινε μια τεράστια εσωτερική μεταμόρφωση με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη», αναφέρει και καταλήγει: «Οφείλω να πω βέβαια ότι εξ’ αιτίας σφαλμάτων, τόσο δικών μας, όσο και των εταίρων μας, υπήρξαν και παθογένειες ή αδυναμίες προσαρμογής. Παρά ταύτα η συνολική αποτίμηση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα θετική».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες της Βαρυμπόμπης

Με δύο κλιμάκια συμμετείχε από την πρώτη στιγμή ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στις προσπάθειες εκκένωσης των οικισμών που κινδύνευσαν. ...

Νύχτα εφιάλτης σε Βαρυμπόμπη, Τατόι, Θρακομακεδόνες – Eχουν καεί πολλά σπίτια

Τιτάνιο αγώνα δίνουν στη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες και οι εθελοντές για να κρατήσουν τις φλόγες στα όρια...

Εκκενώνονται προληπτικά άλλα δύο χωριά στην Εύβοια

Το «πράσινο φως» για την προληπτική εκκένωση άλλων δύο χωριών έδωσε το Συντονιστικό που συγκλήθηκε και συνεδρίασε στη Λίμνη της Εύβοιας και ολοκληρώθηκε πριν...

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στη Ρόδο ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στο νησί της Ρόδου και η πυρκαγιά που νωρίτερα είχε εκδηλωθεί στην Κω, βρίσκεται υπό έλεγχο» ανακοίνωσε πριν από λίγο...

Δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός: «Είμαστε σε επιφυλακή»

Μία πρωτόγνωρη κατάσταση αντιμετωπίζουν από το μεσημέρι οι κάτοικοι στην Βαρυμπόμπη, τις Αδάμες, τους Θρακομακεδόνες και τις γύρω περιοχές από τη φωτιά που ξέσπασε...

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων

Έχει οριοθετηθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Αγράμπελα Αροανίας, στον δήμο...

Ολυμπιακός-Λουντογκόρετς 1-1: Ο Αγκιμπού Καμαρά «έσωσε την παρτίδα»

Η «χρυσή» αλλαγή του Πέδρο Μαρτίνς, Αγκιμπού Καμαρά, γλίτωσε τον Ολυμπιακό από την ήττα από την Λουντογκόρετς, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Μεγάλη φωτιά και στη Νέα Ερυθραία

Η μεγάλη φωτιά από την Βαρυμπόμπη έχει φτάσει πλέον κοντά στο Ιστορικό Κοιμητήριο Νέας Ερυθραίας και επιχειρούν δύο πυροσβεστικά μαζί με εθελοντές. Το μέτωπο είναι...

Πύρινος εφιάλτης στη Βαρυμπόμπη – Καίγονται σπίτια – Εκκενώθηκε και το Ολυμπιακό Χωριό – Φωτιά και στη Νέα Ερυθραία

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια,...

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει την ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία – Συστήνεται άμεσα και Διαπαραταξιακή επιτροπή για τους ΛΟΑΤΚΙ

Ο Δήμος της Αθήνας επιδεικνύοντας ευθύνη και ευαισθησία στην αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας, παρενοχλήσεων και κακοποίησης για λόγους ταυτότητας, έκφρασης χαρακτηριστικών φύλου και σεξουαλικού...

Δήμος Αθηναίων: Κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει από την Τρίτη 27 Ιουλίου, και μέχρι την λήξη του φαινομένου τρεις (3) κλιματιζόμενες αίθουσες για...

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας ανοικτών αρχαιολογικών χώρων λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Κλειστοί οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι το μεσημέρι λόγω καύσωνα Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται η τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων,...