back to top
22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

22.7 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ειδική εκπαίδευση σε 3.200 αστυνομικούς – Θα αναλάβουν τον έλεγχο μέτρων για τον κορονοϊό

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 3.200 αστυνομικών σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης αστυνομικών ελέγχων, ενίσχυσης επαφής με τον πολίτη και κοινοτικής αστυνόμευσης.

Πρόκειται για αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες οι οποίοι θα αναλάβουν μεταξύ άλλων και το έργο ελέγχου τήρησης των μέτρων για τον κορονοϊό στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης που θα τεθούν σε εφαρμογή από της 15 Ιουλίου.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από 17 Μαΐου έως και 27 Ιουνίου από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής σε έξι εκπαιδευτικά κέντρα και σε εκπαιδευτικές σειρές διάρκειας δύο ή τριών ημερών.

Την εκπαίδευση παρακολούθησαν αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις, Άμεσης Δράσης Αττικής, Ασφάλειας Αττικής, Αστυνομίας Αθηνών και Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και κατά τη διάρκεια αυτής αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες θεματικές ενότητες: Κοινοτική Αστυνόμευση, Περιπολίες και Επικοινωνία.

Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής σειράς πραγματοποιήθηκε πρακτική εφαρμογή των διδαχθέντων σε εικονικά σενάρια, κατά τα οποία οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να διαχειριστούν περιστατικά, εφαρμόζοντας εργαλεία αποκλιμάκωσης της έντασης για την κατανόηση και επίλυση του ζητήματος.

Σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης αναλύθηκαν περιστατικά καθημερινής αστυνομικής ανταπόκρισης, καθώς και ο τρόπος και οι δυνατότητες διαχείρισής τους με βέλτιστες πρακτικές.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, δόθηκε η δυνατότητα πρακτικής άσκησης – εφαρμογής των διδαχθέντων σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, από Μικτές Ομάδες Κινητής Αστυνόμευσης (ΜΟΚΑ).

Ακολούθησε διήμερη εκπαίδευση των επικεφαλής Αξιωματικών, οι οποίοι θα κληθούν να καθοδηγήσουν στην υλοποίηση των διδαχθέντων πρακτικών, προς εφαρμογή της Λευκής Βίβλου, για την υιοθέτηση του μοντέλου κοινοτικής αστυνόμευσης.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση αποτίμησης της εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή των Διευθυντών και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, καθώς και του συνόλου των εκπαιδευτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, με σκοπό την άντληση και την αξιοποίηση διδαγμάτων και γνώσεων στη διοργάνωση μελλοντικών εκπαιδεύσεων.

Η κοινοτική αστυνόμευση

Η εκπαίδευση των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου δόγματος αστυνόμευσης από την ΕΛΑΣ όπως παρουσιάζεται στη Λευκή Βίβλο για την Προστασία του Πολίτη.

Συγκεκριμένα το νέο επιχειρησιακό δόγμα περιορίζει την κατασταλτική λειτουργία των Υπηρεσιών της Αστυνομίας και δίνει έμφαση στην ήπια αστυνόμευση. Ειδικότερα, υιοθετούνται πολιτικές που προωθούν την ήπια αστυνόμευση, όπως η δημιουργία ομάδων διαλόγου και επίλυσης συγκρούσεων, η ενίσχυση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς και των Κινητών Μονάδων Αστυνόμευσης και η εντατικοποίηση του σχεδίου πεζών περιπολιών με την αξιοποίηση μέσων, όπως τα ποδήλατα και τα scooters, με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Κοινοτικής Αστυνόμευσης.

Όπως επισημαίνεται όλο το σχέδιο ήπιας αστυνόμευσης στηρίζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, παράγοντας ένα νέο μοντέλο συνεργατικής ασφάλειας και δράσης. Το ανθρώπινο δυναμικό επιλέγεται, εκπαιδεύεται ειδικά και στην περίπτωση επιχειρησιακών ομάδων επανεκπαιδεύεται συστηματικά, υποστηρίζεται και ενδυναμώνεται ψυχολογικά.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα