back to top
19.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

«Το μπλουζ της πεταλούδας» του Μάρκου Κρητικού

Διαβάστε επίσης

«Νιώθω τα χρόνια κολλημένα πάνω μου σαν βρομιά».

Ο Μίλτος Οικονόμου, 45 ετών, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, βιώνει την κρίση της μέσης ηλικίας. Γεμάτος από πικρόχολο, μαύρο χιούμορ, συνειδητοποιεί τις αποτυχημένες επιλογές και τις λανθασμένες αποφάσεις του. Η γειτόνισσα δικηγόρος τού αναθέτει μια φαινομενικά ανώδυνη υπόθεση με την παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από τη Σαντορίνη. Η υποτιθέμενη εύκολη αποστολή ωστόσο γρήγορα οδηγεί τον ήρωα στα ίχνη ενός διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας. Μια ιστορία που θα τον βγάλει από την ασήμαντη καθημερινότητα, χωρίς όμως να εξαφανίσει και τη μελαγχολία της ύπαρξης.

Ο Μάρκος Κρητικός ξαναβρίσκει τον ήρωα του προηγούμενου βιβλίου του, διαποτίζοντας τη δράση με νουάρ ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσες δευτερεύουσες φιγούρες. Πεταλούδες της νύχτας, βοηθοί πρώην πυγμάχοι και κατάδικοι, παπάδες που διαβάζουν Μπουκόφσκι, σημαδεμένοι κακοποιοί και πανέμορφες χήρες παρελαύνουν από τις σελίδες. Ο συγγραφέας συνομιλεί με διάσημους μάστορες του αστυνομικού είδους, παίζοντας με τη γραφή τους, και εμπλουτίζει την αφήγηση με τις σαρδόνιες, διαβρωτικές ατάκες και την κυνική στάση ζωής του πρωταγωνιστή.

«Στον καθρέφτη αντικρίζω για άλλη μια φορά το κουρασμένο μου είδωλο. Έτσι είναι η ζωή. Σε καταπίνει νέο και ένα ωραίο καλοκαιρινό βράδυ σε ξερνάει γέρο, χωρίς καμία προειδοποίηση».

«Ο Θεός να μας φυλάει, αν και υποψιάζομαι ότι αποφεύγει συστηματικά τα μέρη που ο διάολος είναι μονίμως απασχολημένος».

Το μυθιστόρημα «Το μπλουζ της πεταλούδας» του Μάρκου Κρητικού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα