back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΓΣΕΕ: Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αστερίσκους για τις τριετίες και το επίδομα γάμου

Διαβάστε επίσης

Στην υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τους νομικούς αστερίσκους ως προς τις τριετίες και το επίδομα γάμου να παραμένουν, προχώρησαν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις.

Στην νέα σύμβαση, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, αναφέρεται ότι “συμφωνείται ρητά η ισχύς όλων των θεσμικών όρων που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ως κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων” και περιλαμβάνεται ρήτρα για τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι οι τριετίες δεν αποτελούν μέρος του νόμιμου κατώτατου μισθού για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος.

Διαφορετική νομική προσέγγιση μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ έχει καταγραφεί και ως προς το επίδομα γάμου (10% επί του μισθού).

Εξάλλου, όπως προβλέπει ο μνημονιακός νόμος, στον οποίο εδράζονται οι εργοδοτικές αντιρρήσεις «πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο”

Η εργοδοτική άρνηση είναι εντονότερη σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι μέλη του ΣΕΒ και θεωρούν ότι δεν υπαγονται στις προβλέψεις της Εθνικής Σύμβασης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα