back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Έως 39 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – «Προθάλαμος» για το καυτό τριήμερο που ακολουθεί

Διαβάστε επίσης

Οι θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας, σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα προκαλέσουν μια νέα άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.

Τις απογευματινές ώρες σήμερα οι θερμότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη Βόρεια Αφρική, θα αρχίζουν να κινούνται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά σήμερα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τους 35-36 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο 35-37 ⁰C και τοπικά στην Κρήτη και στην Ανατολική Ρόδο έως τους 38 ⁰C, στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο τους 33-34 ⁰C. Επιπλέον, τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες σήμερα, στα κεντρικά, βόρεια ορεινά τμήματα, αλλά και στα ορεινά της Πελοποννήσου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών.

Καθώς θα διατηρηθούν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, οι εξασθενημένοι άνεμοι στα ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, θα αυξάνουν σε πολλές περιοχές το αίσθημα δυσφορίας. Αυξημένες θα διατηρηθούν επίσης οι συγκεντρώσεις σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Ηλιοφάνεια και αρκετή ζέστη αναμένεται και στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια θα υπάρξει στη Θεσσαλονίκη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα “προθάλαμο” για το πολύ ζεστό τριήμερο που ακολουθεί.

«Ο καύσωνας από αύριο μέχρι την Παρασκευή θα έχει άλλα χαρακτηριστικά από τον προηγούμενο, καθώς θα επηρεάσει περισσότερες περιοχές της χώρας. Θα έχουμε το γνωστό καυτό λίβα και υψηλά επίπεδα υγρασίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα επηρεαστούν περισσότερο η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος και σε δεύτερη φάση τα νησιά με πολλή ζέστη και υγρασία.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, στην Αθήνα θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα τις επόμενες τρεις μέρες σε σχέση με τον προηγούμενο καύσωνα. Σε αρκετές περιοχές της Αττικής η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι χαμηλότερη. Η πιο ζεστή μέρα θα είναι η Πέμπτη. Το Σάββατο φαίνεται να επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα η θερμοκρασία και να επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι. «Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δε φαίνεται να μας απασχολήσει ένα τρίτο, νέο κύμα καύσωνα για το επόμενο δεκαήμερο» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα