back to top
14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Η ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ

Διαβάστε επίσης

«Υπάρχει κανένας τρόπος ν’ αποδείξει κανείς πως όχι, ουφ, στην πραγματικότητα δεν είμαστε σε μια προσομοίωση;»

Τον Μάρτιο του 2021, ένα αεροπλάνο με 230 επιβάτες και 13 μέλη πληρώματος αναχωρεί από το Παρίσι με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Στη διαδρομή συναντούν τη χειρότερη ξαφνική καταιγίδα των τελευταίων ετών και τελικά, μετά από ταραχώδεις αναταράξεις, ξεφεύγουν από τον κίνδυνο και προσγειώνονται ομαλά. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ένας συγγραφέας και μεταφραστής, ένας Νιγηριανός τραγουδιστής, ένας εξηντάρης αρχιτέκτονας, η νεαρή ερωμένη του, μοντέζ γνωστών σκηνοθετών, και αρκετοί άλλοι. Τέσσερις μήνες μετά, η ίδια ακριβώς πτήση θα φτάσει στην Αμερική για δεύτερη φορά. Οι επιβαίνοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον διπλό εαυτό τους και πολιτικοί, επιστήμονες και θρησκευτικοί εκπρόσωποι θα βρεθούν σε απόγνωση. Πρόκειται για την περίπτωση μιας μαύρης τρύπας ή μιας προσομοίωσης; Μήπως η πραγματικότητα είναι πλαστή; Μiα απόκλιση ή μία ανωμαλία έχει ήδη εμφανιστεί στο σύστημα.

Με το βιβλίο του, που απέσπασε το βραβείο Γκονκούρ, ο Γάλλος συγγραφέας, μέλος του Ουλίπο – του Εργαστηρίου Δυνητικής Λογοτεχνίας, παραδίδει ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, παίζοντας αδιάκοπα με τους αναγνώστες και τους ήρωες του. Ένα άλυτο παζλ, όπου οι καθιερωμένες απαντήσεις δεν δίνονται ποτέ, γιατί απλά μερικά πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν και πάντα θα υπάρχει ο φόβος μήπως δεν είμαστε παρά πιόνια ενός καλοστημένου ή όχι παιχνιδιού.

«Προσομοιωμένοι ή όχι, ζούμε, αισθανόμαστε, αγαπάμε, υποφέρουμε, δημιουργούμε, και θα πεθάνουμε όλοι αφήνοντας το μικροσκοπικό μας ίχνος στην προσομοίωση. Σε τι χρησιμεύει να ξέρεις; Πρέπει πάντα να προτιμάς το σκοτάδι από τη γνώση. Η άγνοια είναι καλή σύντροφος, και η αλήθεια δεν οδηγεί ποτέ στην ευτυχία. Καλύτερα να ’μαστε προσομοιωμένοι και ευτυχείς».

Το μυθιστόρημα «Η ανωμαλία» του Ερβέ Λε Τελιέ κυκλοφορεί σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη από τις εκδόσεις Opera.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα