back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα αδυνατούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους

Διαβάστε επίσης

Τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας με αποτέλεσμα να διαβούν σε δύσκολες, οικονομικά, συνθήκες καθώς αδυνατούν, μεταξύ πολλών άλλων, να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας η να καλύψουν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, αποκαλύπτει η έρευνα Εισοδήματος και συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών του 2020 που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα μισά νοικοκυριά δυσκολεύονται, όπως δηλώνουν, να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας στην ώρα τους, ενώ οι 4 στους 10 έλληνες -με περιορισμένα εισοδήματα- δεν μπορούν να φάνε κρέας ή ψάρι κάθε δεύτερη μέρα.

Το σημαντικότερο όλων, με βάση στοιχεία της έρευνας είναι το γεγονός ότι ένα στα δύο νοικοκυριά δηλώνει αδυναμία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 395 ευρώ.

Ακόμη 7 στα 10 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις του τραπεζικού τους δανείου, ενώ δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τα εισοδήματα που έχουν.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ :

Το 45,5% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μη φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται σε 5,3%.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν οικονομική αδυναμία να έχουν ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα ανέρχεται σε 16,7%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 38,8% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 12%.

Ένα στα δυο μη φτωχά νοικοκυριά (49,5%) δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ. Επίσης το 96,6% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν επιβάρυνση από το κόστος στέγασης ανέρχεται σε 32,6%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 82,5% και για τα μη φτωχά νοικοκυριά 21,9%.

Το 44,6% των νοικοκυριών που έχουν λάβει καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων.

Το 49% των φτωχών νοικοκυριών δηλώνει δυσκολία στην έγκαιρη πληρωμή πάγιων λογαριασμών , όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου, κ.λπ.

Το 71% των φτωχών νοικοκυριών αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του

Το 19,2% των φτωχών νοικοκυριών, το 8,7% των μη φτωχών νοικοκυριών και το 8,9% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν ένα τουλάχιστον ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 9% των φτωχών νοικοκυριών, το 1,7% των μη φτωχών και το 3% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διαθέτουν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τον χρειάζονται, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα