back to top
18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν: Προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης με εμφανείς διαφορές

Διαβάστε επίσης

Δύο χωριστές συνεντεύξεις Τύπου και μία τυπική κοινή ανακοίνωση ήταν ο επίλογος της σημερινής συνάντησης των Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη δική του συνέντευξη Τύπου, που προηγήθηκε χρονικά, χαρακτήρισε τις συνομιλίες “εποικοδομητικές”, “χωρίς ίχνος εχθρικής διάθεσης”.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, απορρίπτοντας τη μομφή περί ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν οι πρέσβεις τους να επιστρέψουν στα πόστα τους και να αναλάβουν εκ νέου τα διπλωματικά τους καθήκοντα και ότι είναι πιθανή μία ανταλλαγή πολιτών, καταδικασμένων και φυλακισμένων στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αντιστοίχως.

Κατά τη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος αποτίμησε τη συνομιλία του με τον Πούτιν ως “θετική”, προειδοποίησε, εντούτοις, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν παρεμβάσεις στη Δημοκρατία τους, κάνοντας μία σαφή αναφορά στις φερόμενες ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείς για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στη Ρωσία, με φόντο την υπόθεση του φυλακισμένου επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι δε θα ήθελε “να επικρατήσει τέτοιο χάος στη Ρωσία”.

Αναφερόμενος σε αυτό το σχόλιο, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη δική του συνέντευξη Τύπου, γελώντας, αποκάλεσε τη σύγκριση “γελοία”, συμπληρώνοντας, ότι στην περίπτωση των ΗΠΑ “εγκληματίες” επιχείρησαν να καταλάβουν το αμερικανικό Καπιτώλιο, ενώ στη Ρωσία, “φυλακίζονται άνθρωποι που εκφράζουν με ειρηνικό τρόπο τις ενστάσεις τους, άνθρωποι που δεν τους επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα”. “Τόνισα στο Ρώσο πρόεδρο ότι το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βρίσκεται πάντα στο τραπέζι“, είπε ο Μπάιντεν. Ερωτηθείς ποιός θα είναι ο αντίκτυπος στις σχέσεις των δύο χωρών, σε περίπτωση που ο Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ξεκαθάρισε στον Πούτιν “ότι οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι ολέθριες”.

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εξέφρασε στο Ρώσο ομόλογό του την “αταλάντευτη δέσμευση τής αμερικανικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς” της, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος της Μόσχας είναι η τήρηση της Συμφωνίας του Μινσκ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι οι χώρες τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σημειώσουν πρόοδο αναφορικά με τους κοινούς τους στόχους, ακόμη και σε περιόδους έντασης. “H ρωσο-αμερικανική συνεργασία συνδράμει στη μείωση της απειλής των διενέξεών μας και της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου”, αναφέρουν.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα