back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Oι διεθνείς προκλήσεις στην σύνοδο κορυφής των G7 που ξεκινά σήμερα στην Κορνουάλη

Διαβάστε επίσης

 

Είναι η πρώτη μετά από 2 χρόνια πανδημίας διά ζώσης σύνοδος κορυφής των 7 περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου . Και είναι η πρώτη  με την συμμετοχή του Αμερικανού  προέδρου Τζο Μπάιντεν,  γεγονός κορυφαίας σημασίας  για όλους όσοι θυμούνται την καταστροφική  παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ.  

Στην ατζέντα της συνόδου  που ξεκινά σήμερα στην Κορνουάλη με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζονσον  βρίσκονται όλες οι κοινές για την παγκόσμια πολιτική ελίτ προκλήσεις. Από την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας και το διεθνές εμβολιαστικό πρόγραμμα έως την κλιματική αλλαγή το ανοιχτό εμπόριο και τις τεχνολογικές ανατροπές από την επιστημονική πρόοδο. 

Κορυφαία θέση στην ατζέντα έχει η πορεία του εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και  το θέμα της άρσης της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν θέσει ως κοινό στόχο τον εμβολιασμό των 2/3 του πληθυσμού του πλανήτη έως το τέλος του επόμενου έτους σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που αναμένεται να τροποποιηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες: «Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τον μηχανισμό COVAX και ενθαρρύνουμε περισσότερους δωρητές να διαθέσουν 2 δισ. δόσεις ανά τον κόσμο έως τα τέλη του 2021. Φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε τουλάχιστον τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος του 2022».

Οι δύο πλευρές θα ανακοινώσουν επίσης τη σύσταση μιας κοινής πρωτοβουλίας για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που συμβάλλουν στη μάχη κατά της πανδημίας. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο: “Θεσπίσθηκε μία κοινή ομάδα εργασίας Ε.Ε. – ΗΠΑ για την παραγωγή και τις εφοδιαστικές αλυσίδες που συνδέονται με την COVID μεταξύ άλλων με την ανέγερση νέων παραγωγικών μονάδων”.

«Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη θέση της Γερμανίας»: η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χθες Πέμπτη ότι το Βερολίνο συνεχίζει να εναντιώνεται στην άρση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων για την COVID-19

Στη σύνοδο των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, στην οποία θα συμμετάσχει επίσης ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία σε παγκόσμια κλίμακα και για να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας και πρόνοιας ώστε να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί πως αυτό το μέτρο, το οποίο ζητούν χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Ινδία, θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν και να υπάρξουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη εμβολίων όπως αυτό για την COVID-19.

Σε ό,τι αφορά τη δωρεά εμβολίων στις φτωχότερες χώρες, πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωναν πως η χώρα έχει ήδη κάνει πολλά και ότι είναι «μεγάλος υποστηρικτής» πρωτοβουλιών αυτής της φύσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής επειδή κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7. Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται στην παραθαλάσσια πόλη του Κάρμπις Μπέι στην Κορνουάλη. Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στο Carbis Bay Hotel & Estate  όπου έχει δημιουργηθεί μια ζώνη υψηλής ασφάλειας γύρω από το ξενοδοχείο και την περίμετρο του Κάστρου Τρετζέννα όπου θα διαμένουν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «άφθαρτη» τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ, μετά την πρώτη του συνάντηση χθες Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Κορνουάλη . 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Τζόνσον και η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί επεσήμανε ότι Βρετανία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές θέσεις σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια τάξη και τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είχε μια «εκπληκτική» συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Κορνουάλη για να συμμετάσχει στην G7. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στο Κάρμπις Μπέι, πριν την έναρξη της συνόδου σήμερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ «άφθαρτη» και «βαθιά και σημαντική».

«Είναι μια σχέση που έχει κρατήσει για πολύ καιρό και αποτελεί σημαντικό μέρος της ειρήνης και της ευημερίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο», υπογράμμισε.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Πέμπτη οι δύο ηγέτες συζήτησαν «25 θέματα» λεπτομερώς, ανάμεσά τους το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, καθώς η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπει να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

O Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε νέα διευθέτηση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία υπεγράφη το 1998 και τερμάτισε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όταν ρωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ιρλανδία, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο».

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Brexit διατηρεί ντε φάκτο τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει την διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς την Βρετανία.

Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά την διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα