back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Έκθεση ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ: Ο δεκάλογος της φτώχειας – Υποβάθμιση της εργασίας στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Με τα μελανότερα χρώματα, αποτυπώνει την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, για την εθνική οικονομία και την απασχόληση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τος επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων:

-Η Ελλάδα έχει τη χειρότερη επίδοση ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην ΕΕ και ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό υποβάθμισης της εργασίας σε σχέση με το 2010.

-Ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών εκτινάχθηκε και η διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 υπερβαίνει τα 160 χιλιάδες άτομα.

– Τα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη

– Η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας είναι η υψηλότερη στην ΕΕ

-Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απασχολουμένων που εργάζονται με παρατεταμένο ωράριο, δηλαδή από 49 ώρες και άνω, μετά την Τουρκία, και το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών στην ΕΕ που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή.

-Η διευρυμένη χρήση υπερεργασίας φέρνει την αγορά εργασίας της Ελλάδας πιο κοντά στο πρότυπο των βαλκανικών χωρών, αναδεικνύοντας το αναπτυξιακό χάσμα της με τις χώρες της Ευρωζώνης.

– Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο ο μέσος μισθός μειώθηκε σε σχέση με το 2010, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε περαιτέρω επιδείνωσή του.

– Η Ελλάδα είναι επίσης το μόνο κράτος-μέλος στο οποίο για το ίδιο διάστημα υπήρξε απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού και ταυτόχρονα του κατώτατου μισθού που, πλέον, βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας.

– Το ίδιο ισχύει και για το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο αποκλίνει σημαντικά από τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

– Αξιοσημείωτα υψηλή είναι η υστέρηση που εμφανίζει η Ελλάδα ως προς τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ αναφορικά με τον κίνδυνο φτώχειας στην εργασία, την εξέλιξη της φτώχειας και της άνισης διανομής του εισοδήματος

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα