back to top
19.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για τον πόλεμο στην Υεμένη

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε χθες, Τετάρτη, με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει το βασίλειο στην υπεράσπιση του εδάφους και του λαού του, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Όστιν και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ συζήτησαν για την περιφερειακή ασφάλεια, με έμφαση στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, αλλά και τις «διμερείς προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη βελτίωση της άμυνας της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Οι αντάρτες Χούθι που συνδέονται με το Ιράν και οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος στα βόρεια της Υεμένης από το 2014, συνεχίζουν τις διασυνοριακές επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας και πιέζουν με μία επιθετική τακτική για την κατάληψη της πλούσιας σε φυσικό αέριο περιοχής Μαρίμπ στην Υεμένη.

Ένας συνασπισμός χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εισέβαλε στην Υεμένη το 2015, αφού οι Χούθι είχαν εκδιώξει από την πρωτεύουσα Σαναά μία κυβέρνηση που είχε την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Χούθι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αντιμάχονται ένα διεφθαρμένο σύστημα και την ξένη επιθετικότητα.

Ο Όστιν «σημείωσε τις πρόσφατες επιτυχίες της Σαουδικής Αραβίας κατά των επιθέσεων των Χούθι στο βασίλειο» και ευχαρίστησε τον πρίγκιπα διάδοχο για τη συνεργασία του με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τον Κίρμπι.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άμαχοι και εκατομμύρια κατοίκων της Υεμένης εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα