back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τετ α τετ Σ. Λαβρόφ – Ν. Δένδια στο Σότσι

Διαβάστε επίσης

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι «ιστορικοί και πολυεπίπεδοι» σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του για την ιδιαίτερη συνεισφορά της Ρωσίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας» με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση.

Σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως αναφέρθηκε στις «προοπτικές εμβάθυνσης της σχέσης» των δύο χωρών, ενώ έκανε λόγο για «μεγάλες προοπτικές» και ενημέρωσε πως συζητήθηκε το ζήτημα των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της χώρας μας να δεχθεί όσους Ρώσους ταξιδιώτες έχουν κάνει το εμβόλιο έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε το αίτημά του για λειτουργήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις Ρωσίας – Ελλάδας.

Επίσης, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη όλων των ψηφισμάτων για το Κυπριακό, ενώ ενημέρωσε, όπως σημείωσε, τον ομόλογό του σχετικά με τις ανησυχίες του αναφορικά με την Τουρκία, που «αυτοπροβάλλεται» ως ηγέτιδα των μουσουλμάνων. Επανέλαβε τη βούληση της Ελλάδας για διάλογο με την Άγκυρα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η Ρωσία υποστηρίζει την επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τη συμβολή της Ρωσίας στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Μόσχας με τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών είπε, ότι η συμφωνία εταιρικής σχέσης ΕΕ – Ρωσίας υπεγράφη πριν από 27 χρόνια και ο ίδιος ήταν παρών στην τελετή. «Η επιθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η σχέση αυτή να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν και όχι να επιδεινωθεί» σημείωσε και επεσήμανε ότι «η Ρωσία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα