back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά κανονικότητας από σήμερα η χώρα, με άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που βάζει τέλος στο πολύμηνο lockdown.

Από σήμερα καταργείται η αποστολή sms στους αριθμούς 13032 και 13033, το λιανεμπόριο λειτουργεί χωρίς click-in-shop και click away, αλλά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ανοίγουν τα μουσεία, ενώ παρατείνεται η κυκλοφορία έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα απελευθερώνονται και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με κάποιες ιδιαιτερότητες για μετάβαση από και προς τα νησιά πλην Λευκάδας και Εύβοιας.

Όσοι θελήσουν να μεταβούν σε νησί θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση είτε αρνητικό τεστ κορωνοιού.

Την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από σήμερα στο 85% για όσα διαθέτουν καμπίνες και στο 80% για τα υπόλοιπα, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίς το πρωί το λιμάνι του Πειραιά και το πλοίο «blue star delos».

“Τα νούμερα κρατήσεων αυτή τη στιγμή είναι χαμηλά. Ελάχιστες ως μηδαμινές οι κρατήσεις για τον Μάιο, λιγοστές και για τον Ιούνιο”, ανέφερε στον Αθήνα 9.84 η αντιπρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, Χριστίνα Τετράδη. Σημείωσε ότι οι ξενοδόχοι στηρίζονται στην ελληνική αγορά και πως έχουν ειδικά πακέτα προσφορών για τους Έλληνες τουρίστες.

Ανακοινώθηκε η τουριστική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Αμπού Ντάμπι για ασφαλή ταξιδιωτικό διάδρομο για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ενώ παράλληλα υπήρξε και συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμού που θα εκδίδονται από τις υγειονομικές αρχές των δύο χωρών. Η συμφωνία τίθεται σε άμεση ισχύ στην χώρα μας και από τις 18 Μαΐου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα διευκολύνεται η μετακίνηση των εμβολιασμένων ατόμων που έχουν στην κατοχή τους τα σχετικά πιστοποιητικά, χωρίς να χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Μετά το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 31 Μαΐου, θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για την στήριξή τους, με πρωτεύον την κάλυψη των ενοικίων, γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Διαβεβαίωσε δε, ότι το κράτος δεν θα αφήσει χωρίς βοήθεια ούτε τα γυμναστήρια ούτε τους υπόλοιπους μακροχρόνια κλειστούς χώρους και μετά την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους, λέγοντας ότι στις 28 με 30 Μαΐου θα ανοίξει και η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ, μέσω της οποίας οι χώροι άθλησης θα λάβουν μη επιστρεπτέα επιδότηση, συναρτήσει του αριθμού των εργαζομένων. Δηλαδή -όπως εξήγησε- για έναν εργαζόμενο η επιδότηση θα είναι 4.000 ευρώ, ενώ από εννέα εργαζόμενους και πάνω το ποσό θα ανέρχεται σε 17.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνει ο κόσμος για συμμετοχή στα δημοτικά κολυμβητήρια, που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα την λειτουργία τους.

Από σήμερα έως και τις 30 Ιουλίου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης ως προς την προμήθεια πρώτων υλών, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση για κάθε επιχείρηση μπορεί να φτάσει και τις 100 χιλιάδες, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών.

Η πορεία της πανδημίας, οι εξελίξεις αναφορικά με την πρόοδο του εμβολιασμού, η επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, αλλά και το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ Τουσκ στάθηκε στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση και συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη για τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Ολονύχτιο θρίλερ στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να ανακοινώνει εισβολή του στρατού του στη Λωρίδα της Γάζας και δύο ώρες αργότερα να ανακαλεί, διευκρινίζοντας ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Γάζα, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το επιτελείο του στρατού.

Ως αντίποινα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν πάνω από 650 θέσεις στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους, που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. “Από το 1821 η Ελλάδα επεκτείνεται εις βάρος των εδαφών της οθωμανικής αυτοκρατορίας” ισχυρίστηκε σε ομιλία του σε τουρκικό στρατόπεδο, για να αντιτείνει τις κατηγορίες πως η Τουρκία ασκεί επεκτατική πολιτική.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 28 βαθμούς Κελσίου. 23 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα