back to top
20.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Αναβιώνει η «αυλή των θαυμάτων» στην καρδιά της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Στην σκιά της Ακρόπολης, αναβιώνει η “αυλή των θαυμάτων και στην καρδιά της Αθήνας δημιουργείται ένα σύνολο κτιρίων συνδεδεμένων με την εξέλιξη του πολιτισμού.

Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων, αναφέρει στον Αθήνα 9.84 η κα Παναγιώτα Ανδριανοπούλου εθνολόγος, λαογράφος, Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Λαϊκής Τέχνης ΜΝΕΠ. Όπως εξηγεί το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού είναι το νέο όνομα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που όλοι ξέρουμε και ήδη μετρά 103 χρόνια λειτουργίας καθώς δημιουργήθηκε το 1918.

“Πρόκειται για ένα σύγχρονο μουσείο που ακολουθεί τις αντιλήψεις για τη διαμόρφωση του λαϊκού με διεπιστημονικό τρόπο” αναφέρει η κα Ανδριανοπούλου στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (21/4/21)

Υπό την σκέπη της έννοιας Μουσείο, όμως συγκαταλέγεται ενα πλήθος 18 συνολικά ιστορικών κτιρίων τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι.

Είναι σε εξέλιξη ένα πλήθος παρεμβάσεων σε ένα οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Άρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου – σημειώνει η κα Ανδριανοπούλου – και αφορά την αποκατάσταση των 18 κτηρίων της περίφημης “Αυλής των Θαυμάτων” όπου αναδεικνύεται παράλληλα με την πολιτιστική ιστορία η αρχιτεκτονική και το περιβάλλον.

Ανάμεσα στα ιστορικά σημεία αναφοράς είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στο οποίο έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το Τζαμί Τζισταράκη, το Λουτρό των Αέρηδων στην οδό Κυρρήστου και η έκθεση “Άνθρωποι και εργαλεία” που λειτουργεί στην οδό Πανός. Την “καρδιά” του Μουσείου αποτελούν πάνω από 25.000 αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τελετουργικά αντικείμενα και συνεχώς εμπλουτίζεται αυτή η συλλογή, ενώ αρκετά εξ αυτών θα εκτίθεται τμηματικά στις εκθέσεις του Μουσείου.

Αστική παρέμβαση

“Είμαστε στην τελική ευθεία για να αποδοθούν ξανά τα 18 κτιρία του Μουσείου στους επισκέπτες του, το οποίο θα ανοίγει σταδιακά τα Τμήματά του. Ήδη έχουν ανοίξει οι αυλές του Μουσείου, ενώ στις 17, 18 Ιουνίου, εάν το επιτρέψει η πανδημία, θα λειτουργήσει και η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση” ανέφερε η κα Π.Ανδριανοπούλου “Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού είναι ένα έργο αστικής παρέμβασης και μέσα από αυτό θα μάθουμε να βλέπουμε διαφορετικά τη βόλτα στην πόλη της Αθήνας”

Γ.Αποστολίδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα