back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Δ. Θάνος: Δεν αποτελεί έκπληξη η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού, ελπίζουμε ότι δεν θα επεκταθεί περισσότερο

Διαβάστε επίσης

«Δεν αποτελεί έκπληξη η εμφάνιση της ινδικής μετάλλαξης του ιού. Όποιο στέλεχος του ιού εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, έχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί και στη χώρας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η ινδική μετάλλαξη δεν θα επεκταθεί περισσότερο, όπως έγινε και με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το οποίο -όπως εξήγησε- έχει τις μεταλλάξεις που το κάνουν πιο ανθεκτικό στη ανοσολογική απάντηση, δηλαδή παρακάμπτει την ανοσολογική μας προστασία.

«Ο ΕΟΔΥ ενήργησε άμεσα και έτσι τα συγκεκριμένα κρούσματα απομονώθηκαν και δεν έγινε η ταχύτατη διασπορά αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους. Ελπίζω να συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση της ινδικής μετάλλαξης», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Θάνος, επισήμανε ότι τους μέχρι σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί περισσότερα από 100- 120 διαφορετικά στελέχη του Covid-19 καθώς και ότι τους τελευταίους μήνες, το σύνολο των στελεχών που έχουν αναλυθεί ξεπερνούν τα 13.000, κάνοντας λόγο για μια σημαντική κατάκτηση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας που προϋποθέτει τη χρήση υψηλών τεχνολογιών αλλά και άριστα εξειδικευμένο προσωπικό.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε καλή εικόνα του ιού για την Κρήτη, την Αττική, τη Θεσσαλία κι εντείνουμε τις προσπάθειές μας για Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα. Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα στελέχη τα οποία κυκλοφόρησαν κατά το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και το τρίτο στο οποίο βρισκόμαστε και κατά τη διάρκεια του οποίου κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο στην Αθήνα αποτελεί περίπου το 80-85% των κρουσμάτων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα