back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Θετικά τα στοιχεία για την Ελλάδα στον επικαιροποιημένο χάρτη του ECDC, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού στις 15 Μαΐου: η χώρα μας επέστρεψε ξανά στο “πράσινο”, με τον δείκτη θετικότητας κάτω από το 4%. Η χώρα μας, επίσης, βρίσκεται σε κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη όσον αφορά τα τεστ, με περισσότερα από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους.

Αντίστροφη μέτρηση για την εστίαση, που θα επαναλειτουργήσει από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, στους εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις και μέτρα στα πρότυπα του φθινοπώρου. Αναφορικά με τα προβλήματα που θέτει ο κλάδος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τη συγκεκριμένη ημέρα. Όσον αφορά την πλατφόρμα επιδότησης του ΕΣΠΑ, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξει στις 10 Μαΐου, ενώ τα χρήματα που θα καταβληθούν θα είναι ανάλογα με τον τζίρο.

Δέσμη 5 μέτρων στήριξης της οικονομίας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: συγκεκριμένα, μειώνεται στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 70% φέτος για τα νομικά πρόσωπα, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, δηλαδή για το φορολογικό έτος του 2021, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων από το 24% στο 22%, επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, ενώ επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

“Τα μέτρα δεν αγγίζουν καν τα δύο μείζονα προβλήματα των επαγγελματιών: τη σώρευση χρεών και την έλλειψη ρευστότητας”, τόνισε η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

“Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ εφέτος, ενώ στο τέλος του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων”, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αύριο αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα δοθεί το ”πράσινο φως” για την πληρωμή των τουλάχιστον 60.000 εργαζομένων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” τον Μάρτιο. Οι αποζημιώσεις, θα καταβληθούν πριν το Πάσχα.

Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Τις λεπτομέρειες μας δίνει ο Ισίδωρος Ρούσσος…

Στο μέτωπο των εμβολίων, η Κομισιόν αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τη ρήτρα για να παραλάβει επιπλέον 100 εκ. εμβόλια της AstraZeneca. Στάση αναμονής, την ίδια ώρα, για το ενδεχόμενο νομικής προσφυγής της Επιτροπής κατά της εταιρείας, λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση.

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Νάξο, Ηρακλειά και Σχοινούσα επισκέφθηκαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέφερε ότι ολοκληρώνονται οι εμβολιασμοί στα νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους και σύντομα θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμών και στα μεγαλύτερα νησιά.

Στις αρχές καλοκαιριού κατατίθεται το προσχέδιο του πρώτου ελληνικού κλιματικού νόμου, όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, το 40% των πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως επεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, κάτι που θα μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση στα νοικοκυριά και θα μειώσει, παράλληλα, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ θα αναθερμάνει και την οικονομική δραστηριότητα. Η χώρα μας, πρόσθεσε ο υπουργός, προωθεί και την ηλεκτροκίνηση, με 12.000 αιτήσεις να έχουν ήδη κατατεθεί από ιδιώτες, προκειμένου να ωφεληθούν από τα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, ενώ οι δήμοι ήδη εκπονούν μελέτες για την εγκατάσταση φορτιστών, που θα ξεκινήσει εντός του 2022 με ταχείς ρυθμούς.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα δεσμευθεί σήμερα, κατά την διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που διοργάνωσε, για τον διπλασιασμό της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τη χώρα του, έως το 2030, και, συγκεκριμένα, θα δεσμευθεί για μείωση κατά 50%-52% σε σχέση με το 2005.

Και ο καιρός: Νεφώσεις αύριο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου – 21 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα