back to top
25.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

25.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ε. Αχτσιόγλου: Προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση, μακρόχρονο και αποτυχημένο το lockdown

Διαβάστε επίσης

«Η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει μια στρατηγική που έχει αποτύχει εδώ και έξι μήνες. Ανεβάζει και κατεβάζει τους διακόπτες του lockdown και στη συνέχεια, όταν κάτι δεν πάει καλά στοχοποιεί διάφορες κοινωνικές ομάδες» , δήλωσε – μεταξύ άλλων – η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρώην υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου, ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας, απέδωσε στην κυβέρνηση μια προσπάθεια «εργαλειοποίησης» της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει δείξει ότι δεν σέβεται τις εισηγήσεις των ειδικών».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας έχει ζητήσει τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους διαφάνειας και επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης των αποφάσεων.

«Όταν κάτι δεν είναι κάτι ευχάριστο κοινωνικά η κυβέρνηση λέει ότι το επέβαλε η Επιτροπή και όταν είναι ευχάριστο να υποστηρίζει ότι ήταν δική της θέση. Η απόφαση είναι πολιτική, είναι όμως πολύ σημαντικό να βασίζεται και σε εισηγήσεις επιστημόνων», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι οι πολίτες βρίσκονται σε ένα παρατεταμένο αποτυχημένο lockdown και πως η συνθήκη του εγκλεισμού δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται για μεγάλο χρονικό διάστημα

Πρόσθεσε δε, πως αυτό το μαρκόχρονο locdown δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες ενέργειες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους μαζικούς εργασιακούς χώρους αλλά και με αλλαγές στα σχολεία ώστε να μπορεί να αποδώσει και γι αυτό – όπως εκτίμησε – παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού στις πλατείες καθώς οι πολίτες αναζητούν πλέον βαλβίδες εκτόνωσης.

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα για ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης προκειμένου να μη δημιουργούνται αυτές οι συνθήκες συνωστισμού.

Σε ότι αφορά στην οικονομία ανέφερε: «Η βασική θεωρία της οικονομίας λέει ότι τη στιγμή της μεγάλης κρίσης παρεμβαίνεις με δημόσιες δαπάνες για να συγκρατήσεις την ύφεση άρα εκ του αποτελέσματος έχει αποτύχει η στρατηγική της κυβέρνησης, διότι σημειώσαμε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη».

Τέλος, σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε οτι η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα και πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ρύθμισης χρεών με κούρεμα βασικής οφειλής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε συνδυασμό με ένα συγκεκριμένο σχέδιο επανεκκίνησης: «Είχαμε μια τεράστια πτώση των εισοδημάτων των επιχειρήσεων της τάξης των 40 δισ. Επίσης, η επιδότηση που δόθηκε με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν καλύπτει ούτε το 60% του παγίου κόστους των επιχειρήσεων που είναι κλειστές ενώ μια στις τρεις είναι έτοιμες για λουκέτο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα