23.2 C
Athens
Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Τον Σεπτέμβριο «στο τραπέζι» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών

✚ ΑΘΗΝΑ

«Project Αθηνά»: Καινοτομία και τεχνολογία στην υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, για μια πόλη καθαρή και προσβάσιμη

Microsoft και ATCOM υλοποιούν ένα πρωτοποριακό πιλοτικό έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υιοθέτησε την πόλη σου». Η μετεξέλιξη των πόλεων σε «έξυπνες» μέσω της τεχνολογίας...

Ενσυνείδητες αγορές στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το 1ο Conscious Pop up Market στη Κυψέλη Την ευκαιρία οι Αθηναίοι καταναλωτές να έρθουν σε επαφή  με προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί με τις αρχές...

«Ο πολιτισμός είναι η Αθήνα»: 4 χώροι, περισσότερες από 100 εκδηλώσεις

Culture is Athens / Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2021 Τεχνόπολη – Θέατρο Κολωνού – Θέατρο Γκράβας – Κιν/φος ΑΒ Μουσική – Θέατρο – Χορός  Τα φώτα του πολιτισμού «ανάβουν» ξανά και ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει ένα καλοκαίρι...

Ένα πολυπολιτισμικό μονοπάτι στο πάρκο Ροζάν στα Εξάρχεια

Γνωρίστε τις φυλές των Αθηνών Μια αναδυόμενη υπαίθρια έκθεση με 5 ξύλινα κουτιά εγκατάστασης, που αναδεικνύουν τις παραδόσεις διαφορετικών πολιτισμών μέσω τέχνης, μουσικής, φαγητού και...

Μία βόλτα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη, με… σακίδιο

Η επιτυχημένη διαδραστική ξενάγηση «Μία βόλτα στο Μουσείο με… σακίδιο» για οικογένειες με παιδιά 4-11 ετών πραγματοποιείται  και πάλι στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην...

Τα επόμενα βήματα σε σχέση με την σταδιακή επαναλειτουργία οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η πορεία του εμβολιασμού, αλλά και η οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

O κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να πει ακόμη εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ενώ εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.
Απηύθυνε επίσης έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει συζήτηση σε ουδέτερο χρόνο, από το φθινόπωρο, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
Όσον αφορά την οικονομία προανήγγειλε ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και ότι έχει αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας.

Θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας ότι αυτό κατέστη εφικτό διότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και θα μπορεί να προμηθεύσει σε πρώτη φάση μαθητές και εκπαιδευτικούς και μετά όλο τον πληθυσμό της χώρας με δωρεάν self-test.

Όπως είπε, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που έχουν έρθει και τα υπόλοιπα self-test τα οποία έχουμε αγοράσει, θα μπορούμε να ανοίξουμε την διάθεσή τους και στον υπόλοιπο πληθυσμό, ξεκινώντας και πάλι από τους εργαζόμενους ανάλογα με την προτεραιοποίηση που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, οι οποίοι μας συμβουλεύουν.
Σε σχέση με το Πάσχα ξεκαθάρισε ότι “δεν είμαι σε θέση να απαντήσω ακόμη, σημειώνοντας ότι “θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών, οι οποίοι θα μας το πουν αυτό”
Ξεκαθάρισε όμως ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί με πολιτική απόφαση το ελεύθερο μετακίνησης.

Η εστίαση θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους

Σε σχέση με την εστίαση τόνισε πως όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμώντας ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απολύτως πεπεισμένος ότι εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά, τόνισε ότι οι δύο λόγοι για τους οποίους δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα ήταν η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό και η φυσική κούραση του κόσμου, στην οποία- όπως είπε- “είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή”.
Αναγνώρισε ότι έχουν υπάρξει αντιφατικές δηλώσεις και κυβερνητικών στελεχών, για τις οποίες “αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη”.

Σε ό,τι αφορά τις ανάσες ελευθερίας με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και τις καθημερινές λέγοντας: “Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές”.

Τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι “αυτή τη στιγμή με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων που έχουμε, και αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού” και πρόσθεσε: “Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς, σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας”.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι “προφανώς και δεν θέλουμε να ξανακλείσει, γιατί μετά θα πρέπει να συζητήσουμε τη λογική του εμβολιασμού από το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο διότι είναι πολύ πιθανόν πια για τον Covid, όπως και για τη γρίπη, να χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο κάθε χρόνο”.

Εκκληση στους ηλικιωμένους

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το κάνουν “τo συντομότερο δυνατόν”.

“Υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή την στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες που ακόμα δεν έχουν κάνει το βήμα να πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους, όπως ήδη έχει ξεκινήσει, προς τους νεότερους. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας”, τόνισε.

Να ξαναδούμε από διαφορετική οπτική το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Όσον αφορά τους υγειονομικούς ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει να δημιουργήσει εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε από διαφορετική οπτική το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως έγινε στην Ιταλία.
“Θα πρέπει να το συζητήσουμε πολύ σοβαρά και κατά την άποψη μου σε ουδέτερο χρόνο, όταν δεν θα έχουμε τόση πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι”, τόνισε.

Όσον αφορά τον Σωτήρη Τσιόδρα τόνισε ότι συνομιλεί σχεδόν καθημερινά μαζί του και τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα.
Εκτίμησε ότι λείπει από την ενημέρωση “αλλά ο ίδιος πήρε την απόφαση, την οποία σέβομαι απόλυτα, να συμβουλεύει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά χωρίς να εκτίθεται στα φώτα της δημοσιότητας”.
“Αν θέλετε την άποψή μου, πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που έγινε αυτό είναι γιατί και ο ίδιος στοχοποιήθηκε χυδαία όταν είχε πολύ μεγάλη επικοινωνιακή έκθεση”, πρόσθεσε..
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι τους τελευταίους δύο μήνες “το μήνυμα δεν ήταν όσο καθαρό θα ήθελα, ενώ με αφορμ’ή ττο γεγονός ότι υπήρξαν επιστήμονες που μειοψήφησαν και για το τήτημα των αχολείων τόνισε ότι “θεωρώ πολύ πιο χρήσιμο αυτοί οι οποίοι μειοψήφησαν να μην βγουν στα κανάλια και να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν από την στιγμή που υπάρχει μια απόφαση της Επιτροπής”.

Η επίσκεψη στην Λιβύη
Όσον αφορά την επίσκεψη στην Λιβύη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “αποκαταστήσαμε έναν δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία και κατέστησα απολύτως προφανές ότι για εμάς το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ένα μνημόνιο παράνομο το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα -θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- και υπενθύμισα επίσης στη λιβυκή κυβέρνηση ότι την ίδια άποψη με εμάς έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
“Νομίζω ότι οι θέσεις αυτές καταγράφηκαν με απόλυτη σαφήνεια και θεωρώ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Λιβύη έδειξε διάθεση να ξεκινήσει με την Ελλάδα απευθείας συνομιλίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών”, υπογράμμισε.

Τα ελληνοτουρκικά

Επισήμανε επίσης ως προυπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων ξένων χωρών, σημειώνοντας ότι “πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, αυτό είναι απαράβατος όρος προκειμένου η Λιβύη να λάβει και στήριξη από την Ευρώπη”.
Εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί να ξαναδούμε το Oruc Reis να περιδιαβαίνει στο Αιγαίο “διότι η Ελλάδα πέτυχε ουσιαστικά να καταστήσει μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας που η ίδια η Ευρώπη βάζει στο τραπέζι όταν συνομιλεί με την Τουρκία”.
Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης “οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν απολύτως ξεκάθαρες, κάνουν λόγο για σταδιακή, αναλογική και ανατρέψιμη και ανατρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία”.

“Με άλλα λόγια δίνουμε στην Τουρκία την προοπτική να εκμεταλλευτεί τις θετικές πτυχές μιας θετικής ατζέντας με την Ευρώπη υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και προφανώς μία από τις προϋποθέσεις είναι να μην παράγει η Τουρκία ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος και της Ελλάδος και της Κύπρου”, πρόσθεσε
Σε σχέση με το προσφυγικό τόνισε ότι “περιμένουμε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εμποδίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και βέβαια να δεχθεί επιστροφές από τα νησιά του Αιγαίου”.
“Υπάρχουν σήμερα 1.450 άτομα στα νησιά των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε τελεσίδικο στάδιο. Μπορούν και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Θα ήταν ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα εάν η Τουρκία τους δεχόταν πίσω”, σημείωσε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

Δελτίο Ειδήσεων στις 23:00

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε  περίπου τα μισά άρθρα αυτού...

Ένας στους δύο Γερμανούς πιστεύει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα για ορισμένα θέματα

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Άλενσμπαχ (Allensbach), η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allegmeine Zeitung (FAZ), λιγότεροι από τους μισούς Γερμανούς...

Τέλος ο Σέρχιο Ράμος από τη Ρεάλ Μαδρίτης!

Μετά από 16 σεζόν συνεχούς παρουσίας, ο αρχηγός της ομάδας Σέρχιο Ράμος αποχαιρετά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» ανακοίνωσε λίγο πριν τις 23:00 ότι...

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Με βασικό σύνθημα "Πράσινη Επανάσταση" , συχνές αναφορές στον όνομα και τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, και υπό τους ήχους των Carmina Burana, ο Ανδρέας...

Υπερψηφίστηκε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Με αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 158 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε το εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ωστόσο καταψήφισε επί της αρχής και επί του συνόλου...

Δελτίο Ειδήσεων στις 22:00

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει ζητήσει η ΝΔ και η οποία -έπειτα από αίτημα...

Σύνοδος Μπάιντεν-Πούτιν: Προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης με εμφανείς διαφορές

Δύο χωριστές συνεντεύξεις Τύπου και μία τυπική κοινή ανακοίνωση ήταν ο επίλογος της σημερινής συνάντησης των Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη, σε...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αγώνας δρόμου για μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά τις νέες αντικειμενικές  

Αύξηση των  μεταβιβάσεων ακινήτων, αγοραπωλησιών, γονικών παροχών και δωρεών, παρατηρείται στις περιοχές, που οι νέες αντικειμενικές αξίες κάνουν άλμα. Οι πολίτες σπεύδουν να αποφύγουν...

Ο Αθήνα 9.84 συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

Ο Αθήνα 9.84 δεν μεταδίδει ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές έως τις 18.00 λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας, που έχουν κηρύξει τα διοικητικά συμβούλια των...

Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

Αποχωρεί πλέον ο κόσμος από την πλατεία Συντάγματος. Ακόμα κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε απεργιακή κινητοποίηση από το ΠΑΜΕ,...

Ο Γιώργος Νανούρης για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις»

Στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιώργος Νανούρης ανεβάζει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, στις 2,3 και 4...

Αυξημένη η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας

Αυξημένη είναι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό κομφούζιο σε διάφορα σημεία. Αυτή την ώρα κλειστοί είναι οι δρόμοι:...