back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

«Ιστορίες μεταναστών» του Παναγιώτη Περιβολάρη

Διαβάστε επίσης

Η αναγκαστική και αναπόφευκτη εξορία, η αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και η ανάκτηση της χαμένης ανθρωπιάς.

Δεκαοχτώ άνθρωποι, όλοι μετανάστες, οι οποίοι ζουν ή πέρασαν κάποια στιγμή από την Ελλάδα, αφηγούνται τις ιστορίες τους, γεμάτες από πολλές πικρές, ενίοτε όμως και χαρούμενες, στιγμές. Η ταπείνωση, η περιφρόνηση και ο ρατσισμός που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν, αλλά και η βοήθεια που αρκετές φορές ήρθε απρόσμενα. Ο αποφασισμένος να κρατήσει το δικό του μέλλον στα χέρια του Ιμράν, κόντρα στην πατρική εντολή, ο Μιχάλης από την Αιθιοπία με το ελληνικό επώνυμο και τη μαύρη επιδερμίδα, ο Πελλούμπ από την Αλβανία που οι γονείς δεν θέλουν λόγω της ομοφυλοφιλίας του, η μικρή Χάνκο να στέκεται πατέρας και μητέρα ταυτόχρονα για την οικογένεια της, τα πρώτα Χριστούγεννα στην Ελλάδα του εφτάχρονου Μαρτίνο ή το όνειρο του Αφγανού Καντίρ να σπουδάσει γιατρός.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Περιβολάρης τούς δίνει την ευκαιρία να αναδείξουν το προσωπικό τους δράμα, μαζί και την ελπίδα, να αφήσουν την ανωνυμία και να συστηθούν ουσιαστικά. Στρέφει τον φακό πάνω τους και μας τους γνωρίζει και έτσι παύουν να αποτελούν απλούς αριθμούς και αναφορές σε έγγραφα και αποκτούν αληθινή υπόσταση.

«Η ζωή του μετανάστη δεν είναι εύκολη. Μπορεί να πέσει σε εξαιρετικούς εργοδότες, που θα του σταθούν. Μπορεί να πέσει και σε καθάρματα, που θα τον εκμεταλλευτούν. Έζησα και τις δύο περιπτώσεις» (Μαρία Κχ., από το Κίεβο).

«Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθεί η ζωή του. Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, όσο αυτό είναι δυνατό» (Χάνκο Ντ., από την Αλβανία).

Οι «Ιστορίες μεταναστών» του Παναγιώτη Περιβολάρη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα