back to top
23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

23.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Γ. Χουλιάρας: Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 16.000 υπογραφές για να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία καταστήματα «ζωτικής ανάγκης» και να μείνουν ανοιχτά

Διαβάστε επίσης

«Σε περισσότερες από 37 χώρες, τα βιβλιοπωλεία έχουν παραμείνει ανοιχτά κατά τη διάρκεια των μέτρων λόγω της πανδημίας, από την Ιαπωνία έως την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και πολλές ακόμη χώρες που δοκιμάζονται πολύ σκληρότερα από ότι η Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, κ. Γιώργος Χουλιάρας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε να μην ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ανέφερε ότι η Εταιρεία Συγγραφέων και η Σύμπραξη Εκδοτών ζητούν με ψήφισμά τους, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 16.000 υπογραφές, να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία και να χαρακτηριστούν καταστήματα «ζωτικής ανάγκης».

«Αν τα φαρμακεία φροντίζουν για τη σωματική μας υγεία, τα βιβλιοπωλεία φροντίζουν για την ψυχική μας υγεία. Γι αυτό, άλλωστε, στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έχει εδώ και πολύ καιρό καθιερωθεί ο όρος ”βιβλιοθεραπεία”. Η ανάγνωση είναι χαρά, είναι απόλαυση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι μέσω ενός βιβλίου μας δίνεται η δυνατότητα να «ταξιδέψουμε» σε μακρινούς κόσμους, να φανταστούμε, να ονειρευτούμε και κυρίως να βρούμε πνευματική διέξοδο από την δυσφορία που προκαλούν οι συνέπειες της πανδημίας, πρόσθεσε ότι θα ήταν σημαντικό, τα βιβλιοπωλεία – προφανώς τηρώντας όλους τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας – να μπορέσουν να λειτουργήσουν με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν στο αναγνωστικό κοινό ένα στίγμα αισιοδοξίας.

«Είναι πολύ όμορφο να μπορεί κάποιος να κινηθεί μέσα στο περιβάλλον των αισθημάτων και των σκέψεων που χαρακτηρίζουν ένα βιβλίο και το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με έναν τρόπο σωτήριο, διασκεδαστικό, φυσικό η μεταφυσικό. Τα βιβλία ανήκουν πρωτίστως στους αναγνώστες. Ο κάθε αναγνώστης μετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία και φέρνει κάτι από τη δική του αντίληψη, τη δική του ζωή, τις δικές του εμπειρίες», κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα