back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Η εθνική επέτειος στην ακριτική Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, γιόρτασαν με την δέουσα λαμπρότητα,  αλλά και σεμνότητα και με πλήρη συναίσθηση του νοήματος της επετείου  και οι ελάχιστοι οι «ξεχασμένοι» κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Αιγαίου. Σε  όλες   τις νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, έγιναν ανάλογες τελετές αυτή την ξεχωριστή μέρα… Έγινε  παρέλαση με δύο, τρείς  ή και του ενός μαθητή ή μιας δασκάλας …  Τιμές απέδωσαν και οι στρατιώτες οι μοναδικοί κάτοικοι κάποιων ανεμοδαρμένων βράχων στην εσχατιά του Αιγαίου.  Και αυτές  είναι οι  εικόνες που γεμίζουν  τις ψυχές μας με εθνική υπερηφάνεια. Σε κάποιες  από αυτές τις νησίδες και βραχονησίδες παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Στρατηγός ε.ά  Αλκιβιάδης Στεφανής, για να τιμήσει εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τους λιγοστούς κατοίκους που συμμετείχαν ολόψυχα στον  επετειακό εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι λοιπόν, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ανήμερα της Εθνικής επετείου. Παρέστη στη Δοξολογία και κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο της Νίκης, στους Λειψούς, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο  Φώτη Μάγγο και αντάλλαξε ευχές με κατοίκους και Εθνοφύλακες.  Επισκέφτηκε τους Αρκιούς, όπου συνάντησε τον μοναδικό μαθητή του νησιού Χρήστο Καμπόσο και τη δασκάλα του  Μαρία Τσιαλέρα, που έκαναν παρέλαση, μόνοι αυτοί!!  Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Πάτμου  Νικήτας Τσαμπαλάκης.   Επίσης ο ΥΦΕΘΑ μετέβη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο (ΕΦ) Αγαθονησίου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο προς τιμή των πεσόντων υπέρ Πατρίδος, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο  Ευάγγελο Κόττορο.  Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στους Αρκιούς και το Αγαθονήσι με σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στην Αθήνα έγινε ωστόσο, η κεντρική εκδήλωση   για  τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, με την μεγάλη  στρατιωτική παρέλαση. Εντυπωσιακή από κάθε άποψη, ως θέαμα,  ήταν η  στρατιωτική παρέλαση και το μήνυμα για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης.  Μας θύμισε ότι, δύο ακριβώς αιώνες πριν, ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος, από τα κορφοβούνια του Μωριά , της Μάνης και της Ρούμελης,  ως τους θαλασσοδαρμένους βράχους των νησιών μας, αυτός ο ελλαδικός χώρος των υπόδουλων ελλήνων, μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο πεδίο μάχης. Ένα πεδίο μάχης με  το διακύβευμα να είναι Υπαρξιακό.  Να υπάρξουμε ως Έθνος και να γίνουμε Κράτος Ελεύθερο και Κυρίαρχο. Για  αυτό η  επέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι  η πιο λαμπρή και ουσιαστική επέτειος,  είναι η κορωνίδα των εθνικών επετείων! Με την άρτια στρατιωτική παρέλαση και μέσα από τα τμήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που παρήλασαν εκπέμπεται και ένα  μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την Εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας,  ως άξιοι συνεχιστές των Ηρώων του 1821. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος  δήλωσε: «Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Η ιστορική μνήμη πρέπει να αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και για όλο τον Ελληνικό λαό. Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας πρέπει να αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμά τους, από τους αγώνες τους, από τις θυσίες τους και ας αντιληφθούμε ότι ενωμένοι και συνειδητοποιημένοι μπορούμε να κερδίζουμε κάθε μάχη, να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση, να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία.

Χρόνια πολλά σε όλους! Ζήτω η Επανάσταση του 1821! Ζήτω το Έθνος!».

Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος εστειλε το εξής ΣΗΜΑ προς όλες τις στρατιωτικές Μονάδες της χώρας.

ΣΗΜΑ

O 25 0916Z MAR 21 FM ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ TO BT ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ SIC EUA

  1. ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821.
  2. ΤΟ ΑΓΕΡΩΧΟ ΠΑΡΑΣΤΗΜΑ, Η ΑΡΙΣΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ, ΟΙ ΑΡΤΙΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΗΘΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ.
  1. ΤΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΑΝΤΗΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΗΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ, ΟΝΤΑΣ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣΜΑΚΡΑΙΩΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΜΑΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ 1821!

ΖΗΤΩ Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΣ

  1. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΒΙΒΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.

                  ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

 

                      Χρήστος Καπούτσης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα