back to top
19.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ο Αλ. Σκούρας και η Δ. Μίχου στο αφιέρωμα του Αθήνα 9.84 για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Διαβάστε επίσης

Ο Αθήνα 9.84, ο σταθμός της πόλης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ειδικές εκπομπές που ερευνούν, θυμίζουν και αναδεικνύουν μνήμες, προφορικές και καταγεγραμμένες μαρτυρίες εκείνης της εποχής, συνδέοντας το χθες με το σήμερα.

Σήμερα  Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, στον Αθήνα 9.84 και στην μίλησαν μεταξύ άλλων οι: Αλέξανδρος Σκούρας ,Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ και η Δήμητρα Μίχου, Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μεγάλης πανελλαδικής δημοσκόπησης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης “Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821” τόνισε: “Από τα πορίσματα της έρευνας, αυτό μας χαροποιεί και μας ενθαρρύνει περισσότερο είναι πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συμφωνούν στον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα της Επανάστασης αλλά ολοένα και περισσότερο τη συνδέουν με τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές ιδέες που την ενέπνευσαν. Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί κοινό τόπο αναφοράς που ενώνει όλους του Έλληνες. Ανεξαρτήτως δημογραφικών χαρακτηριστικών (φύλου, ηλικίας), μορφωτικού επιπέδου, ιδεολογικής τοποθέτησης, πολιτικής ταυτότητας. Οι Έλληνες έχουν ενιαία εικόνα για τον χαρακτήρα της Επανάστασης, την οποία θεωρούν κυρίως εθνική, με υψηλά ποσοστά να αναγνωρίζουν τα θρησκευτικά, φιλελεύθερα, και κοινωνικά της χαρακτηριστικά»

Η Δήμητρα Μίχου, Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Τμήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών μίλησε για τη διαδικτυακή έκθεση “Για την Ελλάδα από Αγάπη!”, αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες και στο ενδιαφέρον που προκάλεσε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων στη Γαλλία και στην Ευρώπη και για τον επικείμενο διαδικτυακό Διαγωνισμό “Κόμικς 1821”

«Η Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
Μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή εικονική έκθεση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ξεκινά  ένα ταξίδι στο χρόνο, ανατρέχει  σε όλες τις πτυχές των ελληνογαλλικών σχέσεων και προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ξανά, μέσα από τα αρχεία, την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης ιστορικών αναμνήσεων μαχών και αγώνων, και νέων θεματικών πεδίων, όπως η θέση των γυναικών και η κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου»

Στο πλαίσιο των δράσεων Γαλλία – Ελλάδα: 200 χρόνια Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας με αφορμή τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821, υπάρχει και ένας διαγωνισμός δημιουργίας γαλλόφωνου κόμικ.

«Ο κάθε χρήστης θα μπορεί να δημιουργήσει τη δικιά του σελίδα, να χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό και να εξιστορήσει με τον δικό του τρόπο κάποια γεγονότα, να φτιάξει μια φιγούρα. Με λίγα κλικ μπορεί κάποιος χωρίς να έχει την απαραίτητη τεχνική γνώση να δημιουργήσει μέσα από αυτή την εφαρμογή, είτε σκίτσα, είτε μια ιστορία που θα αποτελείται από λεζάντες. Οι καλύτερες δημιουργίες θα αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα και θα λάβουν το βραβείο σχολείων και το βραβείο κοινού, τα οποία θα απονέμει μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και μια ομάδα Ελλήνων ειδικών. Οι βραβευμένες δημιουργίες θα εκτεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Οι εφαρμογή θα είναι ανοιχτή από τις 15 Μαϊου έως τις 15 Νοεμβρίου»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα