back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Στα 2.588 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο – τα 1317 εντοπίστηκαν στην Αττική, 315 στη Θεσσαλονίκη, 100 στην Αχαϊα – 52.893 τα τεστ που διενεργήθηκαν, με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 4,89%. Νέο θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών που έφτασαν τους 706 – 52 οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου, φθάνοντας τους 7.701 από την αρχή της πανδημίας.

…”Στο κόκκινο” και σήμερα οι ΜΕΘ στην Αττική – στην Αθήνα, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Σισμανόγλειο, 3 γιατροί και 3 νοσηλευτές, από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ηλικιών 70 – 74 ετών.

…Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ασφαλείας του θα συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών στις 29 Μαρτίου, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί μετά από το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Μια επικαιροποιημένη σύσταση αναμένεται το διάστημα μεταξύ 6 και 9 Απριλίου.

…Tο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και της διανομής των εμβολίων θα τεθεί επί τάπητος στην, μέσω τηλεδιάσκεψης, Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση και για τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του ψηφιακού “πράσινου πιστοποιητικού” το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι το καλοκαίρι, όπως δήλωσε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Στο μεταξύ, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να ψηφίσει ταχέως το σχέδιο της Κομισιόν για τη δημιουργία του ταξιδιωτικού διαβατηρίου που θα επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό, την ανοσία ή το αποτέλεσμα του τεστ κατά του κορονοϊού.

…Εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10 εκ. διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self-testing, κόστους 40 εκ. ευρώ. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου, ορίζει μεταξύ άλλων ότι το self test θα πρέπει να εκτελείται σε δείγματα σάλιου ή ρινικού επιχρίσματος. Για φωτογραφική πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με την προμήθεια των self test, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, καθώς, όπως αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωση, “η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρία που έχει πάρει έγκριση για self test είναι η Siemens”.

Ικανοποίηση προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αθήνα και Λευκωσία οι αλλαγές στο κείμενο για την Τουρκία, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η κοινή δήλωση που αναμένεται σήμερα θα ορίζει γραπτώς ότι εάν η Άγκυρα δεν εφαρμόσει το κράτος Δικαίου, δεν θα προκύψει θετική ατζέντα, ενώ τα τελικά συμπεράσματα των 27 θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και η διατύπωση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαφώς πιο έντονη, τη στιγμή που η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας να εγκαταλείψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την επομένη μάλιστα συνομιλίας του με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελήφθη ως προσβολή.

…”Οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη»”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

…Στις 10 παρά 15 το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την προσπάθεια των δύο πλευρών να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τα 4 δύσκολα χρόνια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση το πρωί στο Σύνταγμα, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης – “η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη”, τόνισε αμέσως μετά η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Η σχέση μας θα είναι στενότερη από ποτέ κατά τη διάρκεια της δικής μου διακυβέρνησης”, υπογράμμισε, με αφορμή την επέτειο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που το βράδυ θα έχει την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – “Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας”, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Στη διεθνή επικαιρότητα… Τεράστια ουρά έχουν σχηματίσει τουλάχιστον 300 πλοία απ’ ολόκληρο τον πλανήτη στα δύο στόμια της διώρυγας του Σουέζ, που παραμένει κλειστή για τρίτο 24ωρο μετά την προσάραξη του τεράστιου φορτηγού πλοίου, με ειδικούς να εκτιμούν ότι η αποκόλλησή του μπορεί να πάρει και δύο εβδομάδες. Μεγάλη η οικονομική ζημία για ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ναυσιπλοϊας.

Την άμεση απόσυρση του συνόλου των μισθοφόρων που βρίσκονται στη χώρα ζήτησε σήμερα η κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης, μέσω του ΥΠΕΞ της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη, με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Στην αθλητική σας ενημέρωση: Η προσπάθεια της Εθνικής μας ομάδας στην προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2022 ξεκινάει σήμερα με αντίπαλο την Ισπανία στις 21:45, στη Γρανάδα. Το αθλητικό μενού έχει και Ευρωλίγκα, με την αναμέτρηση Εφές – Παναθηναϊκός, στις 7:30 το βράδυ.

Γενικά αίθριος ο καιρός, αύριο, στην Αττική, με παροδικές νεφώσεις το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη – 7 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα