back to top
19.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνονται σε μία ώρα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας και παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και υψηλών προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και η Δούκισα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Μοναδικό το θέαμα φέτος, καθώς θα παρελάσουν έφιππα τμήματα με παραδοσιακές πολεμικές φορεσιές και φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη, που θα περάσουν πάνω από όλη τη χώρα, θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και RAFALE της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Συγκίνηση στις 8 το πρωί στον ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου έγινε η τελετή έπαρσης της σημαίας παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, με την διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή να ψάλει τον εθνικό ύμνο. Ακολούθησε η δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Μετά την παρέλαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο.

“Mοιρασμένοι οι Έλληνες λύγισαν, ενώ ενωμένοι μεγαλούργησαν. Δεν ξεχνάμε, συνεπώς, τις έχθρες που εκδηλώθηκαν ακόμη και μέσα στον ξεσηκωμό. Τον εθνικό διχασμό. Τον ολέθριο εμφύλιο. Ούτε και τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός.

Φέτος, τονίζει, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική. Αλλά και ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Με τις δυσκολίες πολλές, όμως ορατή πλέον τη νίκη.

“Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά σε μια ιστορική συνθήκη που απαιτεί δράση και πράξη. Με γνώμονα τη διατήρηση των πλέον βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων, που δεν πρέπει να αφήσουμε να καταρρεύσουν με κόστος την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως αυτός θα ήταν ο καλύτερος έμπρακτος σεβασμός στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας. Στους δρόμους της έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί.

Σε ισχύ από τις 6 το πρωί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με κλείσιμο κεντρικών λεωφόρων της πόλης σε μεγάλη ακτίνα από το Σύνταγμα.

Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής μεταφοράς.

Από την έναρξη λειτουργίας τους και μέχρι νεωτέρας κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Ευαγγελισμός, Ακρόπολη και Συγγρού – Φιξ.

Περισσότερες από 50 χώρες στον κόσμο τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση με την φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

Στις πόλεις συγκαταλέγονται μέρη συνδεδεμένα με την επανάσταση, όπως η Οδησσός, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία.

Με το εθνικό μας σύμβολο έχει ντυθεί η Αθήνα.

Η πλατεία Ομονοίας και η Τεχνόπολη φωτίζονται στα χρώματα της γαλανόλευκης, στο κτίριο του δημαρχείου προβάλλεται ένα εντυπωσιακό projection mapping, ενώ στην πλατεία Συντάγματος δεσπόζει μία εγκατάσταση από 200 σημαίες –μία για κάθε χρονιά από το 1821- αλλά και μία ελληνική σημαία φτιαγμένη από λουλούδια, 5.000 λευκά και μπλε άνθη άλυσσου και 2.500 υάκινθους.

“Αν και οι συνθήκες μας επιβάλλουν να είμαστε μακριά και δεν θα γιορτάσουμε όπως ονειρευόμασταν, παραμένουμε όλοι μαζί. Ενωμένοι. Και με κοινή αφετηρία μας το παρελθόν, κοιτάζουμε κατάματα το παρόν και οραματιζόμαστε μαζί το μέλλον για την Αθήνα, για την Ελλάδα του αύριο”, τονίζει σε μήνυμά του ο δήμος Αθηναίων.

Συνεχίζονται τα αφιερώματα στον γερμανικό Τύπο. Η Die Welt, σε ολοσέλιδο αφιέρωμά της, δημοσιεύει ιστορικό άρθρο για την αρχή της Επανάστασης και δεύτερο άρθρο για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στη σελίδα δεσπόζει η φωτογραφία του διάσημου πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου».

Τη σημερινή ημέρα τιμά και η Google με ένα ειδικό επετειακό doodle.

Στο κέντρο του ανεμίζει η ελληνική σημαία με δάφνες γύρω της, ενώ από κάτω αναγράφεται ο αριθμός 200.

Με κρύο και χιόνια γιορτάζουμε την εθνική επέτειο. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα πιθανόν θα γίνει με χιονόνερο. Το έστρωσε τη νύχτα στη λεωφόρο Πάρνηθος. Έντονη ήταν η χιονόπτωση και στην Ιπποκράτειο πολιτεία.

Η κακοκαιρία που πλήττει τα βόρεια και ανατολικά της χώρας «χτύπησε» και τη Λέσβο. Πολλές περιοχές του νησιού έχουν ντυθεί στα λευκά.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, επικαλούμενη επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.

Η βρετανοσουηδική εταιρία είχε δεσμευθεί ότι θα ανακοίνωνε νέα στοιχεία, μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας.

Περισσότεροι από τους μισούς Ισραηλινούς έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού, σύμφωνα με υγειονομικό αξιωματούχο της χώρας. Το Ισραήλ έχει επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών.

Τα σενάρια για παράταση του lockdown έως τις 25 Απριλίου διαψεύδουν κυβερνητικοί κύκλοι, λέγοντας πως δεν έχουν απολύτως καμία βάση.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.062 νέα κρούσματα κορωνοιού. 67 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ 699 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Σε νέο lockdown 4 εβδομάδων από αύριο το Βέλγιο.

Σε ασφυξία οι ΜΕΘ στη Γαλλία, όπου τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. Απαγορεύονται στη χώρα οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

«Καλπάζει» ο κορονοϊός στη Βόρεια Μακεδονία. Ενας στους τρεις που υποβάλλονται σε τεστ βγαίνει θετικός.

Και ο καιρός: Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, σήμερα στην Αττική. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα σταματήσουν. Θερμοκρασία στην Αθήνα από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου. 5 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα