back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Τα αποκαλυπτήρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Διαβάστε επίσης

Με υψηλούς προσκεκλημένους έγινε η επίσημη έναρξη των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το οποίο αποδίδεται συμβολικά σήμερα, μετά την ολοκλήρωσή του.

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Με φόντο το έργο «Λαϊκή Αγορά» που φιλοτεχνούσε για τέσσερα χρόνια (1979-1983) ο ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης οι ομιλίες.

Στην ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην Πινακοθήκη ως «θησαυροφυλάκιο της ελληνικής Τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα» και «δίαυλο πολιτιστικού διαλόγου», ένα «υπερσύγχρονο μουσείο σε διάλογο με τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας».

Ακολούθησε η ομιλία του Πρωθυπουργού ο οποίος μετά τον χαιρετισμό στους επισήμους τους οποίους καλωσόρισε στα εγκαίνια, αναφέρθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη μιλώντας για «εμβληματικό τοπόσημο, κτήμα όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των ξένων φίλων μας που συμμετέχουν στο εορτασμό της επετείου».

Τέλος, τον λόγο πήρε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα χαρακτηρίζοντας «Μουσείο Παλιγγενεσίας» την Πινακοθήκη. Χαρακτήρισε συμβολική την επίσκεψη των ξένων προσκεκλημένων που θυμίζουν τους Φιλέλληνες που συνέδραμαν στην Ελληνική Επανάσταση.

Ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στο κτίριο και τα εκθέματα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σημειώνεται ότι στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο του δείπνου, θα υπάρξει προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα