back to top
18.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με Αναστασιάδη: Η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν, ούτε και φοβάται κανέναν

Διαβάστε επίσης

«Αν η Τουρκία επιλέξει να παραμείνει στο δρόμο της παραβατικότητας αυτός αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η παρούσα φάση των ευρωτουρκικών σχέσεων ενόψει και της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και η προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στις 27 Απριλίου με τις δύο χώρες να επιμένουν στην ανάγκη συμμετοχής και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι η Ελλάδα «δεν εκφοβίζει κανέναν, ούτε και φοβάται κανέναν». «Παραμένει ειλικρινής αλλά όχι αφελής», επισήμανε και σημείωσε ότι η χώρα μας επιθυμεί καλές σχέσεις με την γειτονική χώρα με ανοιχτούς πάντα τους διαύλους επικοινωνίας, αλλά για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις συνθήκες, στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης και καλής γειτονίας, χωρίς απειλές, χωρίς προκλήσεις, χωρίς επιθετικές ενέργειες.

Τόνισε ότι προς το παρόν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει αποσύρει τα ερευνητικά πλοία από τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες και την ελληνική ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι «το γεγονός αυτό δεν είναι ασήμαντο ωστόσο απομένει να αποδειχθεί εάν θα έχει διάρκεια».

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να βεβαιώσει εάν πρόκειται για μια ειλικρινή κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης και συμμόρφωσης με τη διεθνή νομιμότητα ή αν πρόκειται για έναν ακόμα παραπλανητικό ελιγμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «είτε η Τουρκία θα ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της προόδου των ευρωτουεκικών σχέσεων, κάτι στο οποίο όλοι προσβλέπουμε, ή αν επιλέξει- που το απευχόμαστε- να μείνει στο δρόμο της παραβατικότητας αυτός αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι δυο χώρες και συνολικά η ΕΕ οφείλουν να επιμείνουν στην αξιόπιστη εφαρμογή της συμφωνηθείσας από όλους- και αποτυπωμένης και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- πολιτικής της «διπλής προσέγγισης» της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, χαιρέτισαν το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ και τόνισαν την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται στο ίδιο πνεύμα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΕ.

Για σύμπτωση θέσεων όσον αφορά την διαχείριση των θεμάτων που είναι στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος υπογράμμισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση ή ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι απόλυτα συνεπές με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Είναι πραγματικά ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στην ελληνική πρωτεύουσα μετά την τιμητική πρόσκληση να συνεορτάσουμε μαζί και να τιμήσουμε τον ελληνικό λαό, 200 χρόνια μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Μίλησε για «έναν αγώνα από τον οποίο η Κύπρος δεν απείχε, συμμετείχε ενεργά, υπέστη θυσίες αλλά και από τον οποίο εμπνέεται προκειμένου να απαλλαγεί 46 χρόνια μετά από τον ίδιο ζυγό. Όχι μόνο για τον Ελληνισμό της Κύπρου αλλά και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

«Επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»

«Αυτό που επιδιώκουμε κι έχουμε διαπιστώσει μαζί είναι πως μια δίκαιη και βιώσιμη αλλά ιδιαίτερα λειτουργική λύση του Κυπριακού θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του συνόλου του κυπριακού λαού είτε για Ελληνοκύπριους είτε για Τουρκοκύπριους. Εξάλλου είναι καλά γνωστό πως για αιώνες ζήσαμε μαζί ειρηνικά, συνδημιουργήσαμε και δυστυχώς τα όσα επισυνέβησαν έχουν δημιουργήσει μια άλλη κατάσταση πραγμάτων που δεν αφορά τόσο τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων αλλά της συγκεκριμένης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε απόλυτα δημιουργική τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και όπως είπε: «δύο ήσαν τα θέματα: η άτυπη διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη 27-29 Απριλίου και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να συντονιστούμε και από κοινού να αναλάβουμε δράσεις». Τόνισε πως στόχος είναι από τη μια να διασφαλιστεί η επιτυχία της διάσκεψης κάτι που θα σήμαινε τη δημιουργία των απαραιτήτων προϋποθέσεων έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον γγ να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο για την Κύπρο που θα μας οδηγούσε σε μια λύση όπως ακριβώς περιγράφεται είτε στην κοινή δήλωση των δύο ηγετών (με παρουσία του γγ στις 25ν Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο), μια θέση που συμπίπτει και με τις δικές μας διαχρονικές θέσεις αλλά και που δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μετεξέλιξη της κυπριακής δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό για να είναι και βιώσιμο κράτος, το οποίο την ίδια ώρα δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί η συναίνεση που «θα επιτρέψει χωρίς να παραγνωρίζουμε την ανάγκη καλών σχέσεων με την Τουρκία, θα επιτρέψει τον προβληματισμό στην τουρκική πρωτεύουσα πως επιτέλους αν θέλουν να συμβαδίζουν και να πλησιάσουν την Ευρώπη θα πρέπει και να είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν με αρχές και αξίες αλλά και προϋποθέσεις που η ΕΕ θέτει, προκειμένου να επιτευχθεί εξομάλυνση σχέσεων που θα επιτρέπει την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο».

Κλείνοντας εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και την ικανοποίησή του για τη σταθερή στήριξη από την ελληνική πλευρά για να επικρατήσει, όπως και οι δύο χώρες πρεσβεύουν η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα