back to top
19.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

19.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κ. Μητσοτάκης σε Μ. Μισούστιν: Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας είναι στο χέρι μας να βαδίσουν πολύ μακριά

Διαβάστε επίσης

Οι σχέσεις των δύο χωρών έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά γιατί μας συνδέουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι κράτος- μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής της πολιτικής, ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζει ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οφείλει να οικοδομείται με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη θέση της Ρωσίας για προσήλωση στην ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στην σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας σε μία λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο διζωνικό δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, η τόνωση του διμερούς εμπορίου, ενώ κοινή προτεραιότητα και για τις δύο χώρες αποτελεί η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ οι εμβολιασμοί εξελίσσονται εξετάστηκαν τρόποι για το πώς μπορούμε το συντομότερο δυνατόν να θέσουμε σε κίνηση τις ροές Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

Μ. Μισούστιν: Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον μας για την προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς», είπε από την πλευρά του ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.

Όπως είπε κατά την συνάντηση επικαιροποιήθηκαν από κοινού όλες οι κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, και ευχαρίστησε «τους Έληνες εταίρους μας για τη διοργάνωση των συναντήσεων μας, για τη δυνατότητα να λάβουμε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής απελευθερωτικής επανάστασης».

Ο κ. Μισούστιν είπε πως θεωρεί ότι αυτή η γιορτή είναι κοινή για τη Ρωσία και την Ελλάδα και εξήγησε τους λόγους: «Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας, το αναφέρατε και εσείς κ. πρωθυπουργέ, και αντιστοίχως θα ήθελα να πω ότι έχουμε υποστηρίξει η μία χώρα την άλλη και σε άλλες ιστορικές στιγμές». Πρόσθεσε ότι σήμερα τηρούνται με ευλάβεια οι παραδόσεις φιλίας και αλληλοβοήθειας μεταξύ των δυο χωρών, και επίσης ότι οι πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μας δημιουργούν σταθερή βάση για την συνεργασία σε διάφορους τομείς και, πρωτίστως, στον ανθρωπιστικό τομέα.

Τέλος, ο κ. Μισούστιν προσέθεσε ότι θα πραγματοποιηθεί το τέταρτο κοινό έτος Ελλάδας- Ρωσίας, τώρα, το οποίο είναι Έτος Ιστορίας. Όπως είπε έχουν ήδη προετοιμαστεί εθνικά προγράμματα εκδηλώσεων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει επίσημα αυτό το πρότζεκτ, κάτι πολύ σημαντικό για τους πολίτες των δυο χωρών. «Χάρη σε αυτό θα μπορέσουν να μάθουν καλύτερα τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των χωρών μας» είπε ο κ. Μισούστιν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα