back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Διαδικτυακή εκδήλωση της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών για την κακοποίηση

Διαβάστε επίσης

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις μορφές κακοποίησης και το τραύμα, που επιφέρει στη ψυχή των θυμάτων γυναικών, παιδιών και ανδρών διοργάνωσε το Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με εισηγήτρια την θεραπεύτρια Αθηνά Βαβουράκη με τίτλο : «Η κακοποίηση στην πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η μετάδοση πληροφοριών για την κατανόηση της ψυχολογίας του θύματος και κατά συνέπεια την κατάλληλη αντιμετώπισή τους από την ελληνική αστυνομία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με απώτερο σκοπό η σύμπραξη Επιστήμης και Νόμου να εξαλείψει τα φαινόμενα της βίας και της κακοποίησης.

Η κα Βαβουράκη απαντά στο ερώτημα των ημερών. Γιατί το θύμα δεν αντιδρά στην κακοποίησή του

«Το τρίπτυχο φτώχεια, πόλεμος και φόβος έλλειψης είναι αυτό που τροφοδοτεί την κακοποίηση. Η έλλειψη γεννά φόβο και ο φόβος είναι αυτός που γεννά την κακοποίηση, χωρίς το φόβο η κακοποίηση δεν υπάρχει. Ο φόβος σχετίζεται, σύμφωνα με τους νευροφυσιάτρους, με το αντανακλαστικό του παγώματος ή της φυγής. Είναι αυτό που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το θύμα παγώνει και δεν φεύγει. Αυτό που λένε όλοι «τα ήθελε». Ο φόβος ή θα σε ακινητοποιήσει ή θα σε βάλει σε δράση ανάλογα με τι πληροφορίες διαθέτει το νευρικό σου σύστημα για αυτόν. με τι εμπειρίες έχει ο καθένας και την εκπαίδευση του. Διαφορετικά θα αντιδράσει ένα παιδί που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, όταν το πλησιάσει ένας άγνωστος και διαφορετικά ένα παιδί, που δεν του έχουν πει ότι υπάρχει άγνωστος. Στις εποχές λοιπόν της έλλειψης ο φόβος γιγαντώνεται και έχει γιγαντωθεί και στις μέρες μας, που όλοι βιώνουμε την έλλειψη και την στέρηση της ελευθερίας μας. Για αυτό τροφοδοτείται η κακοποίηση αυτήν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό».

Τι πρέπει να γίνει

«Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τα ζητήματα της βίας και όλων των μορφών της κακοποίησης και να αλλάξει η νοοτροπία της κοινωνίας μας. Επίσης η θεραπεία του ψυχικού τραύματος, που δημιουργείται από την κακοποίηση είναι επιτακτική ανάγκη. Αν το τραύμα δεν θεραπευθεί δυστυχώς θα κληρονομηθεί στους απογόνους μέσω της μνήμης του εγκεφάλου το λεγόμενο «διαγενεακό τραύμα», το οποίο είναι υπεύθυνο και για πολλά αυτοάνοσα νοσήματα. Ευτυχώς υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του τραύματος. Χαίρομαι που η ελληνική αστυνομία αναζητά πληροφορίες από τους θεραπευτές. Αν ενωθούμε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή», επισημαίνει η κα Βαβουράκη.

Έκδοση οδηγού διαχείρισης θυμάτων από την ΕΛΑΣ

Για την έκδοση ενός οδηγού διαχείρισης θυμάτων βίας και κακοποίησης που έχει ήδη σταλεί στις υπηρεσίες της αστυνομίας ενημέρωσε, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου. «Εκδώσαμε έναν οδηγό με πληροφορίες, που σχετίζονται με την ψυχολογία του θύματος, την ντροπή, τις ενοχές που αισθάνεται, τον εγκλωβισμό και το πάγωμα που βιώνει, κ.α, ώστε να γνωρίζουν οι συνάδελφοι ακριβώς ποια είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οποίες απαιτούν σωστή διαχείριση και σεβασμό προς το θύμα».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα