back to top
16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Η καταδίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί αλλά και η διαρκής μάχη με την πανδημία όπως και ο εμβολιασμός στην ΕΕ είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στη Γαλλία:  Σε φυλάκιση τριών ετών, μετα δύο χρόνια σε αναστολή, καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Το δικαστήριο έκρινε τον Σαρκοζί ένοχο για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού και για αθέμιτη άσκηση επιρροής. Είναι ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά. Ενδέχεται ωστόσο να μην εκτίσει την ποινή του στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο του δίνει τη δυνατότητα να παραμείνει στην οικία του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Ο 66χρονος Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει δικαστή προσφέροντάς του μία θέση κύρους στο Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την ποινική έρευνα κατά του κόμματός του. Το κόμμα του Σαρκοζί φερόταν να έχει δεχτεί παράνομες χρηματοδοτήσεις από την κληρονόμο της LOreal Λιλιάν Μπετενκούρ για την προεκλογική εκστρατεία του 2007. Ο Σαρκοζί, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της Γαλλίας, επικεφαλής δεξιάς κυβέρνησης από το 2007 μέχρι το 2012, αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι είναι θύμα σε ένα κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσαν οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπέρμετρα μέσα ερευνώντας τις υποθέσεις του. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχει προθεσμία 10 ημερών για να εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση.

Ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ επιχείρησαν να δωροδωκήσουν τον πρώην δικαστή Ζιλμπέρτ Αζιμπέρ προκειμένου να αποσπάσουν απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν την υπόθεση του πρώην προέδρου, όπως κατέληξε το δικαστήριο. Οι δύο άλλοι άνδρες επίσης καταδικάστηκαν με την ίδια ποινή αναφέρει η Monde.  Η δίκη του πρώην προέδρου υπήρξε μια δραματική υπόθεση, σχολιάζει επισης.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας θα αντιμετωπίσει και πάλι τη δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012 υπενθυμίζει ο Guardian.Ο Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, αλλά παραμένει πολύ δημοφιλής και με απήχηση στο στρατόπεδο της γαλλικής δεξιάς. Αντιμετωπίζει κατηγορίες στο πλαίσιο σειράς δικαστικών υποθέσεων, ανάμεσά τους και η χρηματοδότηση της νικηφόρας προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από τη Λιβύη.

Για πανδημία: Η στρατηγική εμβολιασμών της Ε.Ε είναι υπό αυξανόμενη πίεση εκ νέου, καθώς η ανησυχία για τις μειωμένες προμήθειες εμβολίων έχουν προκαλέσει εσωτερικό διχασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυστρία και Δανία έχουν σκοπό να ενισχύσουν μια «συμμαχία εμβολιασμών» με το Ισραήλ, την ώρα που άλλα κράτη – μέλη έχουν είτε αγοράσει, είτε εξετάζουν να το κάνουν Ρωσικά ή Κινεζικά εμβόλια που δεν έχουν όμως λάβει την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών. Αυτό έχει προκαλέσει επιπρόσθετη πίεση στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν να βελτιώσει την προσπάθεια ανοσοποίησης της Ε.Ε και έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις εναντίον της στην πατρίδα της Γερμανία, αναφέρουν οι FT.

Στο μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες στη συνέντευξη της την εισαγωγή ενός «ευρωπαϊκού εμβολιαστικού διαβατηρίου». Μια ψηφιοποιημένη κάρτα ελευθέρας που θα λειτουργήσει ως αποδεικτικό των εμβολιασμών για να βοηθά τους ταξιδιώτες να κινούνται εντός της Ένωσης και να ενισχύσει την βιομηχανία του τουρισμού, που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα σχολιάζουν επίσης οι FT. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν μια νομοθετική πρόταση αυτό το μήνα με στόχο να εκδώσουν το πιστοποιητικό εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές όταν θα πλησιάζει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, στα τέλη του μήνα. Ένα νέο πακέτο μέτρων που θα επικεντρώνεται στα ταξίδια θα υιοθετηθεί περίπου στις 17 Μαρτίου, ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Ο στόχος θα είναι να υιοθετήσουμε μια κοινή κατεύθυνση για ένα ασφαλές άνοιγμα της Ευρώπης… φυσικά είναι μια νομοθετική πρόταση… επομένως είναι κάτι προαιρετικό» αναφέρει το Politico.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Times του Λονδίνου λέγοντας πως οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν αυτό το «πιστοποιητικό» της ΕΕ.. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα αυτές «οι πράσινες κάρτες ελευθέρας» θα διατηρούν στοιχεία πρόσφατων αποτελεσμάτων των τεστ, αυξάνοντας τη δυνατότητα στους μη εμβολιασμένους πολίτες να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη το καλοκαίρι, αν έχουν διαγνωσθεί αρνητικά.

Για Αυστρία: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε την κυβέρνηση της Αυστρίας για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη διαφθορά ανάμεσα σε πολιτικούς και το σύστημα δικαιοσύνης. Το πόρισμα βγήκε λίγες εβδομάδες μετά την επιδρομή στο σπίτι του υπουργού οικονομικών, Gernot Blümel στο πλαίσιο έρευνας υπόθεσης διαφθοράς που έχει εξελιχθεί σε πραγματική πρόκληση για τον Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Blümel έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία αναφέρουν οι FT.

Στο μεταξύ, ο Αυστριακός ακαδημαϊκος και ειδικός σε θέματα ρατσισμού Farid Hafez σε συνέντευξη του χθες ανέφερε πώς η αντιτρομοκρατική εισέβαλλε στο σπίτι του ενώ πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στο πλαίσιο ερευνών για το τρομοκρατικό χτυπημα, πριν από λίγους μήνες στη Βιέννη.

Στην Ισπανία: Η αστυνομία εισέβαλλε χθες στο κτίριο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα προκειμένου να συλλάβει στλέχη της ομάδας ανάμεσά τους και τον πρώην πρόεδρο της ομάδας, Josep Maria Bartomeu, αναφέρει η Pais.  Η επιδρομή έγινε εξαιτίας κατηγοριών, τις οποίες αρνείται η ομάδα, ότι η Μπαρτσελόνα προσέλαβε ομάδες κακοποιών για να επιτεθούν σε «εχθρούς» του Bartomeu στο Facebook. Όλοι όσοι συνελήφθησαν αρνούνται τις κατηγορίες. Η επιδρομή έγινε μια εβδομάδα πριν τις αρχιερατικές εκλογές της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Σε διαρκή κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία με τους Σοσιαλδημοκράτες του Πέδρο Σάντσεθ να διαφωνούν διαρκώς με τους κυβερνητικούς τους εταίρους, αριστερούς Podemos σχεδόν για τα πάντα από τη μοναρχία έως φυλακισμένους ράπερ, σχολιάζει το Politico.

Στην Ιταλία: Ο Τζιουζέπε Κόντε δεν λέει να αποσυρθεί από την πολιτικη…και ίσως καλά κάνει. Ο πρώην ακαδημαϊκός και τέως πρωθυπουργός τώρα εξελίσσεται σε ντε φάκτο ηγέτη του αντι-συστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων καθώς η δύναμή του διαρκώς μειώνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναφέρουν οι FT. Πάντως, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της Repubblica το Κίνημα υπό την ηγεσία του Κόντε αυξάνει τη δημοτικότητα του κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον βρίσκεται στο 22%.

Στις ΗΠΑ: Στη Γερουσία στρέφεται το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα, μετά την έγκριση του γιγαντιαίου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων από τη Βουλή το Σάββατο. Χθες ξεκίνησε η συζήτηση του πακέτου ύψους 1, 9 τρισ. δολαρίων στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από τους Ρεπουμπλικανούς, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών – περίπου το 70% – είναι θετικά διακείμενη προς το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το Κέντρο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το πακέτο θα μειώσει τη φτώχεια στις ΗΠΑ κατά 30% μέσα στο 2021, οδηγώντας 12 εκατομμύρια Αμερικανούς πάνω από το όριό της αναφέρουν οι NYTimes.

Στη Μιανμάρ: Η φυλακισμένη ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι εθεάθη για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και τη σύλληψή της καθώς εμφανίστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σε δικαστήριο. Η 75χρονη ηγέτιδα φάνηκε να είναι «καλά στην υγεία της» και ζήτησε να δει τη νομική της ομάδα, σύμφωνα με αναφορές του BBC. Το δικαστήριο απήγγειλε δύο νέες κατηγορίες σε βάρος της Σου Κι, η οποία συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου από τη χούντα. Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαδηλώσεις στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Μιανμάρ, με τους συμμετέχοντες να απαιτούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση των αξιωματούχων που έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα