back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ν. Κεραμέως: Νομοσχέδιο κοινής λογικής το ν/σ του υπ. Παιδείας – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

Νομοσχέδιο κοινής λογικής χαρακτήρισε η Νίκη Κεραμέως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση και την φύλαξη των ΑΕΙ, που εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να λύσει παθογένειες, να αναβαθμίσει τα πανεπιστήμια, να βελτιώσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία για τα πανεπιστήμια» τόνισε η Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι όταν εισάγεται ένας μαθητής με βαθμολογία κάτω του 2 στα 20 είναι κοροϊδία και για τον υποψήφιο και για τον συμφοιτητή του και για τον Έλληνα φορολογούμενο. Χαρακτήρισε κοινή λογική να μην εισάγεται κάποιος σε μια τυχαία επιλογή μηχανογραφικού, που τελικά δεν θα φοιτήσει και δεν θα αποφοιτήσει και θα πάρει και τη θέση από κάποιον που θέλει το συγκεκριμένο τμήμα και κοινή λογική να μην είναι κάποιος φοιτητές για 20 και 30 χρόνια.

Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην φύλαξη των ΑΕΙ η κ. Κεραμέως είπε ότι πρέπει να είναι αυτονόητο ότι στο πανεπιστήμιο δεν «χωρούν παραβατικές συμπεριφορές» και πως στα πανεπιστήμια πρέπει να βρίσκεται όποιος έχει πραγματικό λόγο να είναι εκεί.

«Θα στηρίξουμε κάθε κινητοποίηση εναντίον του νομοσχεδίου, και θα είναι από τα πρώτα που θα καταργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δημιουργεί καθεστώς «Κορκονέα» και «Οργουελ» στα πανεπιστήμια, με στόχο το χτύπημα της δημοκρατίας. Χαρακτήρισε το πρόβλημα παραβατικότητας στα ΑΕΙ περιθωριακό και επικαλέστηκε άρθρο του πρώην υπουργού Παιδείας και ιστορικού στελέχους της ΝΔ Γιώργου Σουφλιά, υπό τον τίτλο «Γιατί η αστυνομία στα πανεπιστήμια δεν είναι μια καλή ιδέα», στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Για την βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ ο κ Φίλης υποστήριξε ότι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να σπρώξει βίαια εκτός δημοσίων πανεπιστημίων τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών και όσες οικογένειες αντέχουν να τα στείλουν σε ιδιωτικά κολλέγια

«Φέρνετε να ψηφιστεί ένας ακόμη αποσπασματικός νόμος όπου ο διάλογος έχει καταντήσει να τους έχετε όλους απέναντι» τόνισε η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρα Κεφαλίδου, επιμένοντας στη θέση του κόμματος της ότι δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να περιφρουρήσουν το χώρο τους και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Νομοθετούμε τα νομοθετημένα και δημιουργούμε κοινωνικές εκρήξεις» είπε η κ Κεφαλίδου, αναφερόμενη και στο νόμο για το άσυλο που ψηφίστηκε το 2019, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη νέα ρύθμιση δίνει το φιλί της ζωής σε έναν κοινωνικά τελειωμένο ΣΥΡΙΖΑ

Να πάρει πίσω το νομοσχέδιο γιατί προκαλεί την κοινωνία, ζήτησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τονίζοντας ότι οι φοιτητές δεν έχουν ανάγκη από κάμερες και αστυνόμευση αλλά από ανοιχτές σχολές. Χαρακτήρισε φληναφήματα τα περί ακαδημαϊκής ελευθερίας, προσθέτοντας ότι η μόνη ελευθερία που επιχειρείται να διασφαλιστεί είναι η ελευθερία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα στο πανεπιστήμιο.

Τη δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων που θα αποτελείται από προσωπικό που θα έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και θα μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς ειδική άδεια όταν διαπιστώνει τη τέλεση εγκληματικών πράξεων, πρότεινε η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Χαρά Ασημακοπούλου.

«Το πολιτικό σας dna θέλει ασκήσεις αυταρχισμού», είπε η Σοφία Σακοράφα από το Μέρα 25, τονίζοντας ότι η λέξη εν συναίσθηση είναι άγνωστη για την κυβέρνηση. Αναφορικά με τα όρια σπουδών η κ Σακοράφα έκανε λόγο για ιδεοληψία, λέγοντας ότι η παράταση των σπουδών δεν επιβαρύνει κανέναν.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα