back to top
23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Συναγερμός για την επιδημιολογική κατάσταση στo Λεκανοπέδιο – Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο

Διαβάστε επίσης

Εξαιρετικά ανήσυχοι είναι οι ειδικοί επιστήμονες για την επιδείνωση των επιδείνωση στοιχείων, την σταθεροποίηση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων του COvid-19 σε αριθμό άνω των 840 για δυο συνεχόμενες ημέρες. Όπως σημειώνουν οι επιδημιολόγοι η μετάδοση του νέου κορονοϊού παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της Αττικής όπου η άρση ορισμένων περιορισμών έχει καταστήσει πολύ δύσκολο έργο τον έλεγχο των μολύνσεων.

Έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Ο προβληματισμός των επιστημόνων σχετίζεται κυρίως με την Αττική η οποία βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, αλλά κανείς δεν αποκλείει να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού, αφού καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια περιστατικά του κορονοϊού.

Με δεδομένο ότι το ποσοστό κάλυψης των κλινών Εντατικής COVID-19 στην Αττική ήταν χθες στο 63% προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι περίπου τα μισά ημερήσια κρούσματα της χώρας εντοπίζονται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Ο επιδημιολόγοι συγκρίνουν τα νεότερα στοιχεία με το ποσοστό 25%-30% που κατέγραφε η Αττική επί του συνόλου των νέων κρουσμάτων, την εποχή κορύφωσης του δεύτερου κύματος και διαπιστώνουν νέα επιδείνωση καθώς στην παρούσα φάση το ποσοστό φτάνει στο 45%.  Στο επίκεντρο της ανησυχίας παραμένει η Δυτική Αττική που είναι μοναδική περιοχή με πάνω από 150 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες δυο εβδομάδες . Αυξητική βεβαίως είναι και η τάση στις ημερήσιες μολύνσεις και στον Βόρειο, τον Κεντρικό και τον Ανατολικό Τομέα της Αθήνα.

Η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, αλλά κανείς δεν αποκλείει να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού. Σήμερα αναμένεται  και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών ΙΙΒΕΑΑ για τα νεότερα κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, που συγκεντρώθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από όλη την Ελλάδα. Η απόφαση των ειδικών για το εάν τελικά θα μπει νέο «λουκέτο» στην Αττική, θα εξαρτηθεί και από την εικόνα της διασποράς των μεταλλαγμένων ιών στην πρωτεύουσα.

«Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, η οποία είναι ειλημμένη, θα εξαρτηθεί από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι όλα στο τραπέζι, είναι όλα ανοιχτά. Η κατάσταση δεν είναι δραματική ωστόσο υπάρχει μια δυναμική αύξηση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα». Αυτό δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως ως στρατηγική έχει συζητηθεί να μην ανοίγουν τα λύκεια όταν μια περιοχή χαρακτηρίζεται κόκκινη, ωστόσο όταν μιλάμε για την Αττική τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς μιλάμε για την μισή Ελλάδα. Ο καθηγητής επεσήμανε πως προτεραιότητα είναι τα σχολεία ωστόσο πάρθηκαν κάποια μέτρα για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο καθώς -όπως είπε- ήταν βαρύ το χτύπημα για το εμπόριο, την εργασία και την απασχόληση.

Ο κ. Γώγος πρόσθεσε πως υπάρχει θέμα για τις ΜΕΘ καθώς έχουν 65% πληρότητα ενώ ο αριθμός εισιτηρίων ήταν ξανά μεγαλύτερος από τα εξιτήρια. «Θέλω να ελπίζω πως η Αττική δεν θα γίνει Θεσσαλονίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.Όσον αφορά στην μετάλλαξη του ιού ο κ. Γώγος είπε ότι αυτό απασχολεί ιδιαίτερα και είναι μέσα στα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς: Φαίνεται δυναμικός και με μεταδοτικότητα: «όλα αυτά λοιπόν οδηγούν σε ένα χωνί που καταλήγει στο εμβόλιο εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια και προχωρήσει είναι θέμα μηνών να λυθεί το πρόβλημα. Το ζήτημα, ωστόσο είναι πως υπάρχουν καθυστερήσεις και αυτό πρέπει να μας κρατάει σε εγρήγορση».

Ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα της Αθήνας που δείχνει να επιβαρύνεται με ραγδαίο ρυθμό εξέφρασε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Οι παράμετροι της ανησυχίας μας αφορούν στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και νοσηλειών, στο περιθώριο αντοχής του συστήματος Υγείας και στην εκτίμηση του ρυθμού αύξησης (Rt) που αγγίζει το όριο συναγερμού» ανέφερε. Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε σε πλήρες lockdown, λέγοντας πως «οι διαπιστωμένες μολύνσεις δείχνουν στη κατεύθυνση επιβολής περιορισμών και τροποποίησης του συστήματος λειτουργίας της αγοράς».

Σαφώς αντίθετος στην προοπτική ανοίγματος Γυμνάσιων και Λυκείων στην Αττική είναι και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. «Με τους δείκτες που έχουμε τώρα θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα στα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο ethnos.gr. Σύμφωνα με τον καθηγητή το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατήσουμε τα κρούσματα κάτω από τα 800 αλλιώς οδηγούμαστε στο τρίτο και χειρότερο κύμα του νέου κορονοϊού με επιπλέον σοβαρό κίνδυνο αυτή την φορά τις μεταλλάξεις και τα σοβαρά προβλήματα παραγωγής εμβολίων.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα