back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάμε το δελτίο μας με μία είδηση της τελευταίας στιγμής. Εκκενώθηκαν εγκαταστάσεις εργοστασίου της Άστρα Ζένεκα στη Βρετανία, μετά τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου. Πυροτεχνουργοί βρίσκονται επιτόπου.

Εντός της ημέρας τελικώς η συνάντηση της AstraZeneca με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως μεταδίδει το Associated Press. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η φαρμακευτική εταιρεία δεν επρόκειτο να παρευρεθεί στη συνάντηση με την Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο από την εταιρεία.

Η AstraZeneca δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή αδυναμία παράδοσης των συμφωνημένων με την ΕΕ 300 εκατομμυρίων δόσεων έως τον Αύγουστο, λόγω «μειωμένων αποδόσεων σε ένα εργοστάσιο εντός της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», κίνηση η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η ΕΕ από την πλευρά της κάλεσε την εταιρεία να τηρήσει το συμβόλαιό της προειδοποιώντας παράλληλα πως θα μπορούσε να περιορίσει την εξαγωγή εμβολίων που παράγονται στο μπλοκ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το βελγικό εργοστάσιο της Pfizer προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Παρασκευή εν τω μεταξύ, αναμένεται η έγκριση του συγκεκριμένου εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε αγώνα δρόμου εν τω μεταξύ, έχει επιδοθεί η Βρετανία που επιδιώκει να εμβολιαστούν 13,5 εκατομμύρια πολίτες έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η βρετανική κυβέρνηση θα ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων της για να προστατεύσει τη χώρα από μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού, δήλωσε πριν από λίγο ο Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 22 χώρες στις οποίες ενδέχεται να έχουν εμφανιστεί μεταλλάξεις, μεταξύ αυτών, η Νόρια Αφρική, η Πορτογαλία και κράτη στη Λατινική Αμερική.

Σταματούν δύο εβδομάδες οι εμβολιασμοί στη Μαδρίτη λόγω έλλειψης εμβολίων.

Η ελληνική πολιτεία συνειδητά επέλεξε τη στρατηγική να δεσμεύει και τη δεύτερη δόση για κάθε άτομο που εμβολιάζεται, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Για το σχεδιασμό των εμβολιασμών είπε ότι αυτός κινείται με βάση τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής και προς το παρόν προηγούνται οι υγειονομικοί και οι πολίτες με ηλικιακά κριτήρια.

Η απόφαση για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την 1η Φεβρουαρίου είναι οριστική και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις τάξεις τους δεν φαίνεται να αλλάζει σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας. Ανησυχία προκαλεί ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που πλέον βρίσκεται και στη χώρα μας . Νέες οδηγίες για το πρόγραμμα διενέργειας τεστ για κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς σχολείων και μαθητές άνω των 16 ετών εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Την Παρασκευή συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσής τους. Στις 6 ανακοινώσεις από τον υπουργό για την πορεία της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ οι εγγραφές στο βιβλίο προσφορών για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό άντλησης με τις πηγές της αγοράς να το τοποθετούν στα 2,5 – 3 δισ. Ευρώ.

“Στο Άουσβιτς δολοφονήθηκε η ελευθερία, η λογική, η αξιοπρέπεια. Η ίδια η φύση του ανθρώπου. Τιμούμε τη μνήμη των Εβραίων και ιδιαίτερα των συμπατριωτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Η μνήμη γίνεται συνεχής επαγρύπνηση και δράση ενάντια στο Απόλυτο Κακό”, αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος . Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, τον οποίο καλωσόρισε εκφράζοντας την χαρά του που αυτή “την τόσο συμβολική και ξεχωριστή ημέρα υποδέχεται τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο στην πατρίδα μας».

Θρίλερ με το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη μετά τις πληροφορίες για φραστικό επεισόδιο μεταξύ του πρώην υπουργού και καπετάνιου αλιευτικού στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας όπου βρέθηκε νεκρός ενώ είχε βγει με το φουσκωτό του για ψάρεμα.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για εμπλοκή αλιευτικού σκάφους που έκανε ελιγμούς γύρω από το φουσκωτό προκαλώντας κυματισμό. Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ εκτίμησε ότι έως αύριο οι ανακριτικές αρχές θα έχουν καταλήξει για την ταυτότητα των χειριστών του αλιευτικού και το εν λόγω σκάφος. Πληροφορίες για συμπληρωματική κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα το απόγευμα στο λιμεναρχείο.

Το δεύτερο πάρκο τσέπης, δηλαδή μικρές οάσεις πρασίνου στην καρδιά της γειτονιάς, παρέδωσε σήμερα στους κατοίκους του Κολωνού, ο δήμος Αθηναίων, έπειτα από το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Κυψέλη. “ Υπάρχουν λύσεις για να βγούμε από το περιβαλλοντικό τέλμα που έχει δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στις γειτονιές. Τα «πάρκα τσέπης» είναι μία τέτοια ουσιαστική λύση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους καθώς και της επιτήρησης από κοινωνικό λειτουργό αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι τρεις ανήλικοι που φέρονται ως μέλη της αποκαλούμενης « άγουρης συμμορίας».

Ενώπιον του ανακριτή, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται για ληστεία κατά συρροή, συμμορία, παράνομη οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη, και οπλοχρησία. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην πλατεία της Αργυρούπολης εις βάρος δυο ανήλικων. Όπως είπαν ήταν στην πλατεία αλλά μόλις ξεκίνησε η συμπλοκή εκείνοι έφυγαν.

Με τις αναμετρήσεις της 19ης αγωνιστικής συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της Σουπερλίγκας. Σε εξέλιξη ο αγώνας Βόλος- Παναθηναϊκός και περισσότερες πληροφορίες έχει ο Ανδρέας Χανιάς

Καιρός: Γενικά αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες. Άνεμοι, βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 8 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα