back to top
17.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

17.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Η ΕΕ απειλεί με φραγμούς στις εξαγωγές εμβολίων – «’Οχι στον εμβολιαστικό εθνικισμό» απαντά το Λονδίνο

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ απειλεί να εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του Covid-19 που παράγονται στο έδαφος της, και ανακοίνωσε αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων προς τρίτες χώρες μετά την «απαράδεκτη» και «απροσδόκητη» όπως χαρακτηρίσθηκε, ανακοίνωση της AstraZeneca ότι η ΕΕ θα λάβει μόνο τις μισές από τα 100 εκατομμύρια δόσεις που αγόρασε το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε εχθές το βράδυ,για μία ακόμη φορά η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα διαπραγμάτευση με την εταιρεία.

Η φαρμακευτική εταιρεία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή ότι θα υπάρξουν σημαντικοί περιορισμοί στο αρχικό πρόγραμμα της παράδοσης εμβολίων.Το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης στην Ευρώπη. Εάν πληρούνται οι απαιτήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

H πρόθεση της ΕΕ να υποβάλει αυστηρούς ελεγχους στην εξαγωγή εμβολίων από το εδαφος της προκαλεσε την αντίδραση του Λονδίνου. Η κυβέρνηση της Βρετανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και προειδοποίησε κατά «του εμβολιαστικού εθνικισμού», μετά την απειλή των Βρυξελλών να ελέγχουν τις εξαγωγές εμβολίων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer (…) θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ναντχίμ Ζαχάουι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες, Δευτέρα, στις χώρες μέλη «έναν μηχανσμό διαφάνειας», ο οποίος θα αναγκάζει τις φαρμακοβιομηχανίες να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις ευρωπαϊκές αρχές για τις παραδόσεις εμβολίων, που έχουν παραχθεί μέσα στην ΕΕ, σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Αυτός ο μηχανισμός ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία, η οποία εισάγει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο.

«Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε», εκτίμησε ο Ζαχάουι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio. «Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής», τόνισε.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και στο προσωπικό υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 6,6 εκατομμύρια από αυτούς.

Το βράδυ της Δευτέρας η κ. Κυριακίδου μέσω Twitter δήλωσε «Οι συζητήσεις με την AstraZeneca είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν».

«Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα», συμπλήρωσε η ίδια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η κ. Κυριακίδου είχε σημειώσει πως οι απαντήσεις της εταιρείας AstraZeneca στα αιτήματα της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού δεν ήταν ικανοποιητικές . Στην ίδια παρέμβαση της η κ. Κυριακίδου τόνισε  ότι θα ζητηθεί από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Όπως είπε, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες.

Νωρίτερα η φαρμακοβιομηχανία εξέφρασε τη λύπη της, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

Εν τω μεταξύ ιταλική κυβέρνηση έστειλε τη Δευτέρα επιστολή προειδοποίησης προς την Pfizer, με την οποία καλεί τη φαρμακευτική εταιρεία να σεβαστεί τις συμβατικές δεσμεύσεις της σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων COVID-19, δήλωσε ο ειδικός επίτροπος της κυβέρνησης.

Η επιστολή αυξάνει την ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια προσωρινή επιβράδυνση των παραδόσεων στο μπλοκ.

«Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Κράτους έστειλε στην Pfizer επίσημη ειδοποίηση για να συμμορφωθεί με τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με την αποτυχία παράδοσης δόσεων εμβολίου», ανέφερε σε δήλωσή του το ειδικό γραφείο του Επιτρόπου.

Moderna: Βελτιστοποίηση του εμβολίου για προστασία και από νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Η Moderna ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει και διανέμει επί του παρόντος η Moderna φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, το εμβόλιο δύο δόσεων που έχει αναπτύξει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία παρήγαγε απόκριση αντισωμάτων έναντι πολλών μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένων των B.1.1.7 και B.1.351 οι οποίες εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη της Moderna που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών. Η μελέτη, όμως, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την ιατρική κοινότητα.

Ωστόσο, η μελέτη κατέδειξε ότι το εμβόλιο προκάλεσε ασθενέστερη ανοσοαπόκριση ενάντια στο στέλεχος της Νοτίου Αφρικής, αν και ο αριθμός των αντισωμάτων που παρήγαγε παρέμεινε πάνω από το επίπεδο που εκτιμάται ότι παρέχει προστασία από τον ιό ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα ενδεχομένως υποδηλώνουν ότι «είναι πιθανός ο κίνδυνος μικρότερης διάρκειας της ανοσίας έναντι του στελέχους Β.1.351».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα