back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Τη βούληση της ΕΕ να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής για την πανδημία.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια που δεν είναι απολύτως απαραίτητα εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που προτείνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα.

Η Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ευρωπαικού συμβουλίου, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ακόμα ερωτήματα, όπως το πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία και κυρίως το πώς μπορούν να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων Ευρωπαίων πολιτών δεν εμβολιαστούν, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών της ΕΕ.

Την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους ηγέτες της Αυστρίας και της Δανίας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημέρωσε τους 26 ηγέτες ότι η Γαλλία θα απαιτεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής αρνητικό μοριακό τεστ για την είσοδο στη χώρα του, ακόμα και από όσους προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ.

Αντίθετη με την ελληνική πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού η Γερμανία. Η Άνγκελα Μέρκελ σε έκτακτη συνέντεξη Tύπου, που παραχώρησε χθες, επεσήμανε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί, έαν κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί μπορεί να είναι φορέας του ιού, άρα και μεταδοτικός εν αγνοία του.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες κάλεσε χθες τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων», με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

Το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων θα εξεταστεί στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικιών 80 έως 84 ετών.

«Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία μπορούν να ανοίξουν σύντομα Γυμνάσια και Λύκεια», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη του κορονοϊού, είπε ότι «το μεταλλαγμένο στέλεχος της COVID-19 δεν είναι πιο θανατηφόρο, αλλά πιο μεταδοτικό κατά 30 με 50%», προσθέτοντας πως αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πως ο αριθμός των ασυμπτωματικών ασθενών με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι ίδιος με τους συμπτωματικούς.

Ρεκόρ 44.357 κρουσμάτων και 404 θανάτους κατέγραψε χθες η Ισπανία.

Δραματική η κατάσταση στη Βρετανία, όπου λεωφορεία μετατρέπονται σε ασθενοφόρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, μετά το σάλο που προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας The Times, σύμφωνα με το οποίο οι ιαπωνικές αρχές κατέληξαν στην απόφαση πως η διοργάνωσή τους θα πρέπει να ακυρωθεί, εξαιτίας της πανδημίας, και ότι αναζητεί εύσχημο τρόπο να το ανακοινώσει. Η εφημερίδα επικαλέστηκε πηγή προσκείμενη στη συμπολίτευση, την οποία δεν κατονόμασε.

Ο Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραδέχθηκε ότι τον ανακουφίζει το γεγονός πως δεν είναι πια υποχρεωμένος να αντικρούει τον Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέφοντας στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου προς τους δημοσιογράφους.

«Ορισμένες δηλώσεις με έκαναν να αισθάνομαι άβολα, διότι δεν βασίζονταν στην επιστήμη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 80χρονος επιστήμονας.

Την επιθυμία του να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξέφρασε ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν χαρακτήρισε σημαντική τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδα για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράστηκε θετικά για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη περισσότερα από 100 άτομα, στελέχη τραπεζών και υπεύθυνοι ταμείων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια των κομμάτων. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Έφοδο στα γραφεία της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ μέλη του Ρουβίκωνα με αφορμή την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου και τους χειρισμούς της Ομοσπονδίας. Έγραψαν συνθήματα για τον πρόεδρό της και ζήτησαν τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη νύχτα την ευθύνη για τη χθεσινή διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 32 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 110 σε πολυσύχναστη αγορά της Βαγδάτης.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις σήμερα στην Αττική. Άνεμοι νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 7 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα