back to top
20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Με το άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης να θεωρείται σχεδόν δεδομένο και το μόνο που τίθεται υπό συζήτηση να είναι η ημερομηνία, συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση. Το σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα θα αναπτυχθεί στην έκτακτη ενημέρωση στις 6 από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Θα συμμετέχουν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Στις 7 το απόγευμα, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο κ Μητσοτακης θα αναφερθεί επίσης διεξοδικά στην πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της Astra Zeneca και άλλων εταιρειών. Τέλος, ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Την έντονη επιφύλαξη του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού διατύπωσε ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στον Αθήνα 9.84. Αφού τόνισε πως «προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των δόσεων και η επίσπευση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού» επισήμανε ότι « ο πρωθυπουργός χωρίς να εξετάσει ζητήματα βιοηθικής και να ρωτήσει ειδικούς προωθεί μια πρόταση που την έθεσε η αγορά και οι αεροπορικές εταιρείες».

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας για τις τρεις κατά σειρά υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά χθες αλλά και την παρενόχληση Ελλήνων αλιέων και σκαφών του Λιμενικού από τουρκικά σκάφη, που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε περιπολικό, πριν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠ.ΕΞ.

Σήμερα η αύριο αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, μετά από αίτημα του δεύτερου για να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησή που είχε πριν τρεις μέρες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δενδια στη Βουλή ότι «η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το δικαίωμα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα οπουδήποτε στην Επικράτεια της, οποτεδήποτε αυτή το κρίνει» σε ανάλογη δήλωση προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απαντώντας στο εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επέκταση χωρικών υδάτων και ανατολικά της Κρήτης.

Σε αυτό το φόντο και μια μέρα μετά τη ψήφιση του νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα -εν όψει και των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν την Δευτέρα- τονίζοντας ότι «αν δεν τα καταφέρουμε μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Monocle, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι πάντα έτεινε χείρα φιλίας προς την Τουρκία. Και πάντα προέτρεπε, όπως ανέφερε τον Πρόεδρο Ερντογάν να καθίσουν και να συζητήσουν «την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας». «Η ιστορία πάει πολλές δεκαετίες πίσω, αλλά το θέμα μπορεί να επιλυθεί» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ΕΕ θέλει να δει «μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στις κοινές δηλώσεις που παρέθεσε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πλευρά του χαρακτήρισε «προβληματική» χρονιά το 2020 «σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο πλευρές για να είναι βιώσιμη η ατζέντα των συζητήσεων ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Αύριο, Παρασκευή, ο Τσαβούσογλου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς κατά 3 μήνες, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Έτσι εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία που είναι 12 μήνες. Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δεν αφορά τους στρατεύσιμους που ήδη υπηρετούν τη θητεία τους. Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.

«Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά ταυτόχρονα δεν εκβιάζεται» δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου για την υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα και την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει ζητώντας τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ για τις συναθροίσεις, ανέφερε ότι ο Κουφοντίνας έχει καταδικασθεί για πολύ σοβαρά αδικήματα και εκτίει την ποινή του όπως ορίζει ο νόμος και ακόμη πως έχει και θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι άλλοι κρατούμενοι της χώρας».

«Ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού» επισημαίνεται στο κείμενο υποστήριξης στον κρατούμενο που συνυπογράφουν 68 πανεπιστημιακοί, αρκετοί εκ των οποίων είναι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτουν ότι «η κατάσταση της υγείας του -ιδιαίτερα επιβαρυμένη από προηγούμενες απεργίες» και πως «ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας».

Παρατείνονται οι θητείες του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ Αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό

Την αύξηση της μηνιαίας προσωρινής σύνταξης των Δημοσίων Υπαλλήλων και την εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών που είχαν 25ετία και ανήλικο τέκνο το 2010, ζητά η ΑΔΕΔΥ με επιστολές της προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Με 17 εκτελεστικά διατάγματα, μνημόνια και διακηρύξεις, που υπέγραψε λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν άρχισε τo ξήλωμα των πολιτικών Τραμπ.

Για την πανδημία προχωρά στην χάραξη εθνικής στρατηγικής εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του και μάλιστα διόρισε ήδη συντονιστή για τη διαχείρισή της, ο οποίος θα δίνει απευθείας λόγο στον ίδιο.

Επίσης, προβλέπεται η έναρξη για τη διαδικασία επανένταξης των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, και ο τερματισμός της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Δράση σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ απόψε με Κύπελλο και Ευρωλίγκα αντίστοιχα. Περισσότερα από τον Ανδρέα Χανιά…

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αύριο στην Αττική. Άνεμοι Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία στην πρωτεύουσα από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. 15 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι .

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα