Οι πέτρες στα νεφρά ή νεφρολιθίαση αποτελεί μία από τις πιο κοινές και επώδυνες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί το 4-10% του γενικού πληθυσμού, αφορά ηλικίες 20-60 ετών και η εμφάνισή της είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες.
Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση αλλά και την πρόληψη της νεφρολιθίασης.
Ιδιαίτερη προστασία παρέχουν η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, λόγω της περιεκτικότητας τους σε κιτρικό άλας.
Καφές και τσάι περιέχουν οξαλικά που πρέπει να αποφεύγονται.
Προστασία παρέχει η μέτρια κατανάλωση –έως 2 ποτήρια την ημέρα– κρασιού και μπύρας, λόγω της διουρητικής δράσης.
Ο περιορισμός του αλατιού είναι ένα σημαντικό βήμα για τους ανθρώπους που σχηματίζουν λίθους οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου.
Άλλοι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση πέτρας, είναι η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών (κρέας και αυγά), νατρίου και απλών σακχάρων, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα γεύματα με πολλές ζωικές πρωτεΐνες που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και ασβέστιο.