back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Με ραντεβού τα καταστήματα από τη Δευτέρα 18/1 – Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Διαβάστε επίσης

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αναμένεται να λειτουργήσουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων, που παραδοσιακά κάνουν τους μεγαλύτερους τζίρους στις εκπτώσεις, με την μέθοδο του ραντεβού, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή και οι επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Πάντως σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, που μίλησε στον ΑΝΤΙ, υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων ανέρχεται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ ο οποίος με βάση τα δεδομένα αυτή τη στιγμή θα χαθεί και ενώ η κατάσταση στην αγορά είναι οριακή με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται για 8η εβδομάδα σε συνθήκες lockdown.

Την ίδια ώρα οι έμποροι της χώρας κροουν των κώδωνα του κινδύνου για μπαράζ λουκέτων και απολύσεων καθώς ο τζίρος του υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά εξαιτίας του lockdown και της δυσκολίας εφαρμογής του click away κυρίως από τα μικρά και συνοικιακά καταστήματα που δεν διαθέτουν e_shop.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για την περασμένη χρονιά, τον τζίρο τους να αυξάνεται είδαν τα ταχυφαγεία, με αύξηση 90%, οι ταχυμεταφορές με 69%, τα pet shop με 51%, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι κινηματογράφοι με 100%, τα θέατρα με 97%, τα ξενοδοχεία με 87%, τα καταστήματα ένδυσης με 81% και τα εστιατόρια με 70%.

Σε ό, τι αφορά κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα και η επαναλειτουργία τους, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικα στοιχεία, θα γίνει είτε την τελευταία εβδομάδα Ιανουαρίου, είτε αρχές Φεβρουαρίου.

ΣΕΛΠΕ: Αρνητικό καταναλωτικό κλίμα το τελευταίο 6μηνο

Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Δεκέμβριο του 2020 διαμορφώθηκε στο -39, σαφώς μειωμένος σε σχέση με τον μήνα βάσης, τον Οκτώβριο του 2019 και ελαφρώς μειωμένος σχέση με τη μέτρηση του Ιουνίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα καταναλωτικού κλίματος του ΣΕΛΠΕ, παραμένει αρνητικό το καταναλωτικό κλίμα το τελευταίο εξάμηνο και με χαμηλές προσδοκίες για το επόμενο 6μηνο. 7 στα 10 νοικοκυριά ξοδεύουν μηνιαία άνω του 80% του εισοδήματος τους, ενώ τo 50% των δαπανών πηγαίνει πλέον για τρόφιμα. 1 στους 2 καταναλωτές θα μειώσει τις δαπάνες για αγορά προϊόντων το επόμενο εξάμηνο.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα