back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας στον Αθήνα 9.84 για τα προβλήματα των καλλιτεχνών εν μέσω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι ηθοποιοί όσο και γενικότερα οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού, ως απόρροια των συνεπειών και των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, μίλησε ο δημοφιλής ηθοποιός Στέλιος Μάινας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη.

«Οι καλλιτέχνες ακολουθούμε την πορεία όλου του ελληνικού λαού, ότι περνάνε όλοι περνάμε και εμείς. Δεν είμαστε σε πλεονεκτικότερη ούτε σε μειονεκτικότερη θέση», τόνισε.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Μητρώου Καλλιτεχνών έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα απο πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού σημειώνοντας ότι επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα πολλών ετών.

«Ήταν επιτακτική ανάγκη να γίνει μια καταγραφή των καλλιτεχνών και της ιδιότητάς τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους ηθοποιούς. Στο Μητρώο Καλλιτεχνών έχουν απογραφεί οι πάντες, από καλλιτέχνες του δρόμου μέχρι ταξιθέτες, φωτιστές, όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ασχολούνται με το θέαμα. Έτσι, δόθηκε μια αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εργάζονταν. Με τη δεύτερη καραντίνα έγινε μια νέα διόρθωση και το επίδομα των 534 ευρώ, το οποίο βοηθάει οριακά για να κρατηθούμε στη ζωή, δόθηκε και σε καλλιτέχνες χωρίς ένσημα και χωρίς εργασία και αυτό είναι και το δίκαιο».

Ο Στέλιος Μάινας, υπογράμμισε ότι το επάγγελμά τους είναι φύσει εποχιακό και ανέφερε πως μέσω και του Σωματείου τους έχουν εισηγηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού να υπάρξουν και κάποια άλλα παράλληλα μέτρα για όσο διαρκεί η καραντίνα, όπως μια μερική απαλλαγή του ενοικίου, πέραν της ελάφρυνσης ως προς τα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων που περιλαμβάνονται μέσα στη γενικότερη αναστολή που έχει δώσει το κράτος για τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

«Οι περισσότεροι καλλιτέχνες είναι εργαζόμενοι με σχέση εξάρτησης εργασίας και μάλιστα ωρομίσθια. Δηλαδή, ουσιαστικά είναι μη εργαζόμενοι. Όμως, αυτοί οι άνθρωποι, που πληρώνονται με ωρομίσθια εργασία έχουν ένα σπίτι το οποίο πρέπει να συντηρήσουν. Θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, να θεωρηθεί μερικώς ότι είναι επαγγελματική στέγη του καλλιτέχνη και στη διάρκεια της καραντίνας να αφαιρεθεί ένα κομμάτι από το ενοίκιό του».

Και κατέληξε: «Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι πρέπει να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας. Η πανδημία μας έχει απορρυθμίσει. Δεν είναι μόνο θέμα επιδομάτων. Ο καλλιτέχνης δεν θέλει τα 534 ευρω μόνο για να επιβιώσει».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα