back to top
21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

21.3 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Η αντιπαράθεση Κυβέρνησης – Εκκλησίας για τους κλειστούς ναούς – Θα παραστεί τελικώς στη σημερινή ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος

Διαβάστε επίσης

Θα παρευρεθεί τελικώς και παρά τις περί αντιθέτου πληροφορίες, στην σημερινή  τελετή ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρωί σήμερα προκλήθηκε σύγχυση για το εάν ο Αρχιεπίσκοπος θα παραστεί στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης μετά τις  δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη ΑθηναγόραΣύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν θα παρίστατο στην ορκωμοσία διότι δεν είναι αυτός που θα ορκίσει τους νέους υπουργούς αλλά ο αρχιγραμματέας της Συνόδου που είναι επίσκοπος. Αντιθέτως, ο εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης, τόνισε πως ο κ.κ. Ιερώνυμος θα παρευρεθεί κανονικά στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσει την πρώτη ορκωμοσία.

Λίγη ώρα αργότερα, από τον “ΣΚΑΙ” αυτή τη φορά, ο κ.κ. Αθηναγόρας δήλωσε και αυτός ότι ο Αρχιεπισκοπος θα παραστεί στην ορκωμοσία. «Θα είναι στο πρώτο γκρουπ της ορκωμοσίας ενώ δεν είθισται να είναι», είπε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης και ότι πιθανότατα θα υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου τόνισε πάντως ότι η Εκκλησία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς, ανήμερα των Θεοφανίων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη την ενδεχόμενη επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των εκκλησιών τα Θεοφάνια.

Ο κ.κ. Αθηναγόρας χαρακτήρισε το «αντάρτικο» της εκκλησίας ειρηνικό και ανέφερε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνουν συμπλοκές στους ναούς. Ανοίγουμε τους ναούς, οι πιστοί που θέλουν να έρθουν να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο. Δεχόμαστε μια επίθεση και μέσα από την εκκλησία ότι τα έχουμε κάνει πλακάκια με τους εκάστοτε κυβερνώντες. Είμαι έτοιμος να πληρώσω τα 1.500 ευρώ», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Μητροπολίτης «αφού η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τηρήσαμε τα μέτρα, γιατί να μην το κάνουμε τώρα;».

 

Οι διάφορες διαρροές για απουσία του Αρχιεπισκόπου από την σημερινή ορκωμοσία ειδαν σήμερα το πρωί το φως της δημοσιότητας εν μέσω της αντιπαράθεσης  που έχει προκαλέσει μεταξύ του Μαξίμουκαι της Εκκλησίας η απόφαση για κλειστούς ναούς στο πλαίσιο του νέου αυστηρού lockdown. Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος αντέδρασε στις κυβερνητικές αποφάσεις και μετά από έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα πως δεν κάνει αποδεκτή την απόφαση, ενώ ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης 

“Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας.”, αναφέρει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση της Εκκλησίας.

Η κυβερνητική ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας”.

Νωρίτερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε εκφράσει την άρνησή της να συμμορφωθεί στην απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι ιεροί ναοί για τους πιστούς κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα