back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη στον Αθήνα 9.84: Η πρόκληση με την πανδημία είναι να ανταποκριθούμε στο εμείς

Διαβάστε επίσης

Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης 10306 δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων από τον εγκλεισμό. Η ιδέα ξεκίνησε από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και υιοθετήθηκε από το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή φορέων, όπως το δίκτυο ΑΡΓΩ που συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Μέσα από αυτή την προσπάθεια, καλούμε τον κόσμο σε μια διαδικασία επικοινωνίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει από το lockdown» λέει η καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ, Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Σύμφωνα με την κυρία Λαλιώτη «στην πρώτη καραντίνα, οι κλήσεις για συμπτώματα φόβου, άγχους και αγωνίας από το ευρύ κοινό ξεπερνούσαν τις πεντακόσιες -σε καθημερινή βάση- γεγονός που φανερώνει και τη σημασία ενός ενημερωτικού μηνύματος με συχνή προβολή απ όλα τα ΜΜΕ. Τώρα, έχουν περιοριστεί.»

Σε μια απόπειρα ανίχνευσης των αιτίων πίσω από τα συμπτώματα και του βάθους της πληγής που αφήνει στο πέρασμά της, η καθηγήτρια Ψυχιατρικής μιλά για συναισθηματική κόπωση, εξάντληση και εξοικείωση με την απώλεια.

«Εχει συμβεί μια εξοικείωση με την έννοια του θανάτου. Μιλώντας για αριθμούς κρουσμάτων και διασωληνώσεων λησμονούμε ή θέλουμε να ξεχνάμε ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ανθρώπινες ψυχές που φεύγουν κάτω από ιδιαίτερα επώδυνες και παγωμένα μοναχικές συνθήκες.»

Και το αντίδοτο;

«Να μην τηρούμε παθητική στάση απέναντι σε αυτό που μας συμβαίνει. Έχουμε ανάγκη από μια ενεργητική αντίδραση. Μια ενεργή και υπεύθυνη στάση απέναντι στον εαυτό μας και το κοινωνικό σύνολο. Οι γονείς πρέπει να επινοήσουν τρόπους κοινωνικοποίησης των παιδιών τους. Οι νέοι πάλι οφείλουν αναζητήσουν τρόπους για να προφυλάξουν τους ίδιους, αλλά και τους γονείς τους. Η ενεργή στάση είναι στάση ευθύνης»
υποστηρίζει και υπογραμμίζει ότι «η χαλάρωση των γιορτών ενδέχεται να οδηγήσει σ ένα τρίτο κύμα πανδημίας.»

Οσο για την επόμενη ημέρα και με την έλευση του εμβολίου, η Μαρίνα Οικονόμου- Λαλιώτη πιστεύει πως θα μας βρει διαφορετικούς. «Θα έχουμε αλλάξει. Πρέπει να δούμε τα πράγματα με με ευθύνη και να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του εμείς.
Τώρα που έρχεται το εμβόλιο- πέραν του φόβου- υπάρχει και η ελπίδα και οφείλουμε να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στη λήψη του εμβολίου τόσο σε σχέση με τον εαυτόν μας , όσο και με το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα