back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αλέξανδρος Λυμπέρης στον Αθήνα 9.84: «Πολλά τα προβλήματα στη Σάμο ένα μήνα μετά το σεισμό»

Διαβάστε επίσης

«Σχεδόν ένα μήνα μετά από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο και τα προβλήματα είναι πολλά και θα είναι παρόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.
Το μεγαλύτερο αφορά στα ετοιμόρροπα κτήρια τα οποία ξεπερνούν τα διακόσια, μόνο στη Δυτική Σάμο: «Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης είμαστε υποχρεωμένοι να αποκλείουμε περιοχές και οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείπουν ακόμα και σπίτια χωρίς πρόβλημα επειδή κινδυνεύουν από ενδεχόμενη κατάρρευση κάποιου παρακείμενου κτηρίου».
Για την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις, ο κ. Λυμπέρης τονίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις: «Οι καταγραφές για καταβολή αποζημιώσεων από 600 έως 6000 ευρώ, γίνονται από συνεργεία του Δήμου που δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων και λόγω του Covid. Εκεί εντοπίζονται καθυστερήσεις».
Ο κ. Λυμπέρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άστεγοι στο νησί και απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 250 ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ

«Υπάρχει η πρόχειρη λύση των κοντέινερς, η φιλοξενία των ξενοδοχείων όπου στεγάζονται αρκετοί άστεγοι συμπολίτες μας και έχει ξεκινήσει αρκετά καλά η ενοικίαση σπιτιών με την επιδότηση ενοικίου που παρέχεται από το κράτος. Αυτό, κατά κάποιον τρόπο, μας έχει λύσει το πρόβλημα της στέγασης. Υπάρχει επίσης και η φιλοξενία από φίλους, συγγενείς, καθώς και οι εξοχικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται. Υπολογίζουμε ότι στη Δυτική Σάμο είναι πάνω από 250 άτομα. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμος μας έχει 12.500 πληθυσμό».

ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΣΙΤΙΣΗ

«Δυστυχώς, το κράτος φάνηκε ότι δεν ήταν έτοιμο να δώσει λύσεις. Είναι ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί και μας αναγκάζει να παίρνουμε παράτυπες και παράνομες πρωτοβουλίες και αυτό μας  δημιουργεί πρόβλημα.»

Ο κ.Λυμπέρης διαβεβαίωσε ότι η σίτιση είναι εξασφαλισμένη και ο Δήμος μαγειρεύει και τροφοδοτεί όσους έχουν ανάγκη: «Υπάρχει αλληλεγγύη σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από όλη την Ελλάδα. Είναι συγκινητικό και είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει ως ‘Ελληνες.»

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

«Τα αποτυπώματα που θα αφήσει ο σεισμός στο νησί της Σάμου σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό και με τα εθνικά θέματα πρέπει να τα αναλύσουμε και να δούμε πως πρέπει να βοηθηθεί το νησί. Αυτό είναι που περιμένουμε από την κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή ήρθε κοντά μας, και μας έδωσε και χρηματική υποστήριξη.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα